Интересни забележителности в град Кочабамба, Боливия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни забележителности в град Кочабамба, Боливия
Автор: Елена Исаева

Кочабамба е град в сърцевината на Боливия, столица на департамент Кочабамба, разстлал се в долина на Андите на надморска височина от 2558 м., основан е през 1571 г. Наричат го Градът на вечната пролет и Градинският град, заради температурата, която целогодишно е с пролетни стойности и много слънчеви дни. Благодарение на изключително благоприятното си разположение от географска гледна точка, в богата и плодородна долина, носеща същото име, градът се явява житница на страната. Интересното име на града идва от езика кечуа, коча – означава езеро, а пампа – означава равнина.

Районът около Андите е населяван от хора още от преди 5000 години.

Интересни забележителности в град Кочабамба, Боливия
Снимка: pixabay.com

Кочабамба се счита за едно от най – здравословните селище в Боливия. Хората са бедни, но в града има места, където цените са по – ниски в ресторантите и заведенията за обществено храна, а там храната не е никак лоша, напротив, от плодородната земя се раждат и вкусни селскостопански култури, които задоволяват нуждите на населението от хранителни стоки. Хората могат да си позволят доста неща на много по – ниски цени спрямо други райони в града и в страната.

В последните години се отварят много американски заведения за бързо хранене и кина. Градът оживява, местните умеят да се забавляват.

Кочабамба се гордее със своя открит пазар Ла Канча, който е най – големият не само в страната, но и в цяла Южна Америка. Изключително оживен, динамично развиващ се, със своите огромни размери е и доста хаотичен, но затова пък това е мястото, където можете да намерите от пиле мляко, дори и неща, които никога не сте и предполагали, че съществуват. Тук стоки предлагат амбулантни улични търговци, които по този начин си изкарват прехраната. Това са предимно бивши земеделски стопани, чиито субсидии за развитие на селското стопанство са били отнети, както и хора, уволнени от работните им места. Това са фактори, които обясняват големия процент ( около 80% ) на неформалния сектор в икономиката на Боливия. Бизнесът на града е съсредоточен основно в центъра на града, в компактен район.

Със своята дългогодишна древна история, днес Кочабамба има какво да покаже на туристите, благодарение на това, че е съхранил част от своите забележителности. Ето и някои от тях:

1.      Манастирът Конвенто де Санта Тереса, който ще ви заплени със своята красота.

2.      Кристо де ла Конкордия – статуята на Христос, която се издига величествено на върха на хълма Черо ди Сан Педро. С височината си от 40,44 м. тя е най – високата статуя в Южна Америка. Направена е от Сезар и Валтер Пардо, по подобие на статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро. До статуята можете да се изкачите по 1250 стъпала, да вземете автобус или такси, или да ползвате построеният за целта лифт.

3.      Археологическият музей, в който се съхранява богата колекция с артефакти и трепанирани черепи.

4.      Разходете се из улиците на града или по главния булевард, отбийте се в някой местен ресторант, опитайте от местната кухня, пробвайте безалкохолната напитка Чича, която се прави от ферментация на царевица.

В Кочабамба хората умеят и да се веселят. Всяка година се организира празник на Санта Вера Крус Татала. По време на празника местните фермери се събират в църквата на съседно на града селище, за да се молят за добра реколта. Празникът преминава във всенародно веселие, танци, изобилна храна и напитки.

Ако искате да се включите в това веселие, както и да се докоснете до историята на това красиво кътче от Боливия, напрвете го. Градът и регионът около него имат какво да ви покажат!

 

 

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин