Истината за празника на Свети Валентин - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Истината за празника на Свети Валентин
Автор: Peika.bg
Истината за празника на Свети Валентин

Денят на Свети Валентин предизвиква мисли за романтика, червени вози, вино, шоколад, но знаете ли откъде идва този празник?

Може да се изненадате, но историята му не е толкова романтична, колкото бихте очаквали. Някои учени смятат, че произходът на Свети Валентин може да бъде открит в Древен Рим. Става въпрос за празниците на изобилието  Луперкалиите. Те са посветени на покровителя на вълците Луперк и се празнуват на 15-и февруари. В този ден, в подножието на Палатинския хълм при пещерата Луперкал, жреците, наречени "луперци", принасят в жертва кози, козли и кучета. След това намятат върху голите си тела прясноодраните кози кожи и обикалят Палатинския хълм, който е бил най-старата част на Рим. Те се стремят да уловят жените и да ги завържат с ремъци от козя кожа, както и да удрят с камшици от същата кожа всеки срещнат човек. Жените доброволно се оставяли на ударите и връзването, защото според вярването, това носи плодовитост.

Предишният ден - 14-и февруари, се посвещава на римската богиня на брака, майчинството и жените, Юнона. През този ден девойките пишели любовни писма, слагали ги в голяма урна, а след това мъжете изваждали писмата. Всеки мъж трябвало да ухажва девойката, чието писмо е изтеглил, според волята на боговете.

В края на VI в. пр. Хр. Папа Геласий слага край на Луперкалиите и 14-и февруари става известен като Деня на Свети Валентин. Но кой е този светия?

През III в. настъпили тежки времена за Римската империя, управлявана от жестокия император Клавдий II. По онова време той имал нужда от войници за огромната си армия, но желаещите били малко. Според императора причината за това била в нежеланието на римските мъже да напускат любимите си и своите семейства. Затова Клавдий II издал декрет, с който отменил и забранил всички сватби и годежи.

Един свещеник на име Валентин обаче тайно бракосъчетавали влюбени двойки. За тази си дейност Валентин бил арестуван и императорът го осъдил на смърт. Той е трябвало да бъде пребит с тояга, а след това обезглавен.

Истината за празника на Свети Валентин

Валентин бил подложен на невероятни мъчения и изтезания, докато очаквал изпълнението на смъртната присъда в затвора. През това време обаче се влюбил в дъщерята на охраняващия го тъмничар, която го посещавала и облекчавала мъките му със сладки приказки. Преди смъртта си той ѝ написал писмо, което подписал "Твой Валентин". Смята се, че това била първата валентинка.

Валентин умира на 14 февруари 269 г., а през 469 г. папа Юлий обявява този ден за празник на любовта в негова чест!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин