История и интересни факти за най-стария морски фар в света - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История и интересни факти за най-стария морски фар в света
Автор: Елена Исаева

Фаровете се използват от хиляди години като средство за безопасно насочване на корабите към брега. Ето кратка история на фаровете:

Първият известен фар е бил Фаро от Александрия, построен в Египет през 3 век пр.н.е. Фарос беше висока кула, изработена от бял мрамор, която е могъл да се види от разстояние до 50 километра (30 мили).

История и интересни факти за най-стария морски фар в света
Снимка: pixabay.com

В древен Рим фаровете са използвани за маркиране на опасни рифове и плитки води по крайбрежието. Тези фарове често са били разположени на острови и са били оборудвани с огньове, които са били запалени през нощта, за да насочват корабите.

През Средновековието в Европа са построени фарове, за да насочват корабите безопасно през тесните канали и коварните води на Ламанша и Северно море.

Първият модерен фар е построен през 1680 г. на скалите Едистоун край бреговете на Корнуол, Англия. Фарът е проектиран от английския инженер Хенри Уинстанли и е направен от дърво и желязо.

През 19 век фаровете стават по-усъвършенствани и са оборудвани с мощни лещи и електрически светлини. Тези подобрения направиха фаровете още по-ефективни при безопасното насочване на корабите към брега.

През 20-ти век много фарове са били автоматизирани, което означава, че вече не е необходим пазач на пълен работен ден, който да ги управлява. Вместо това те бяха оборудвани с електронни сензори и системи за дистанционно наблюдение, които позволяваха да бъдат управлявани от централно място.

Днес много фарове са изведени от експлоатация и са заменени от модерни навигационни системи, като GPS и радар. Въпреки това много фарове остават в експлоатация като важни забележителности и туристически атракции, напомняйки ни за важната роля, която са играли в историята на морското корабоплаване.

Най-старият морски фар в света е Кулата на Херкулес, разположена в Ла Коруня, Галисия, Испания. Ето някои исторически и интересни факти за тази забележителна структура:

 

1.      Кулата на Херкулес е построена от римляните през 2 век сл. н. е., по време на управлението на император Траян.

2.      Първоначално се е наричал Фарум Бригантиум и е бил част от мрежа от фарове, простирала се по крайбрежието на Римската империя.

3.      Фарът е построен на нос с изглед към Атлантическия океан и е използван за насочване на кораби към близкото пристанище Бригантиум.

4.      Кулата на Херкулес е висока 55 метра (180 фута) и има основен диаметър 34 метра (112 фута).

5.      Кулата е направена с жълт и бял варовик и е разделена на три секции: правоъгълна основа, цилиндричен вал и конична кула.

6.      Фарът е действал до края на 19 век, когато е заменен от модерен фар.

7.      Кулата на Херкулес е обявена от ЮНЕСКО за обект на световното наследство през 2009 г.

8.      Според легендата кулата е построена от великана Герион, убит от героя Херкулес. След това кулата е кръстена на Херкулес в чест на неговата победа.

9.      Кулата на Херкулес е важен символ на галисийската идентичност и гордост от векове и е представена на видно място в галисийското изкуство и литература.

10.  Фарът също е участвал в множество филми, включително „The Sea Inside“ и „La Casa de Papel“ (Обир на пари).

 

11.  Днес Кулата на Херкулес остава популярна туристическа атракция, предлагаща спираща дъха гледка към Атлантическия океан и град Ла Коруня.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин