Някои интересни факти за Мъртво море - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Някои интересни факти за Мъртво море
Автор: Елена Исаева

Всяка година сигурно се чудите къде да отидете на екскурзия или почивка. Иска ви се нещо ново, различно, интересно и вълнуващо. Понякога е трудно да решим къде точно да отидем по време на отпуската си просто, защото има толкова мнго места, на които ни се иска да отидем. Нашата планета има толкова много кътчета, на които на всеки му се иска да отиде и за съжаление един живот не стига, за да посетим всичко, но пък можем да опитаме, като посетим максимално много места, които сме си набелязали.

Едно място, което не само заслужава да се види, но и определено трябва поне веднъж е Мъртво море. Това е място на контрастите, пейзаж, който сякаш не е от Земята. Това място ще ви очарова, плени и определено ще искате един ден да се върнете към него.

Някои интересни факти за Мъртво море
Снимка: pixabay.com

Ето и някои интересни факти, след които определено ще стегнете багажа и ще се отправите на това интересно и различно пътешествие, което Мъртво море предлага. Насладете му се максимално.

Мъртво море всъщност не е море, а езеро със солена вода, разположено между Йордания на изток и Израел и Западния бряг на запад.

Мъртво море е най-ниската точка на Земята, като повърхността му се намира на 429 метра (1407 фута) под морското равнище.

Водата в Мъртво море е изключително солена и гъста, което прави невъзможно потъването. Всъщност хората могат лесно да се носят по повърхността на водата.

Мъртво море е известно с високото си минерално съдържание, особено магнезий, калций и калий. Смята се, че тези минерали имат терапевтични ползи за кожата и често се използват в козметиката и продуктите за грижа за кожата.

Поради уникалния си климат и местоположение, Мъртво море е дом на различни уникални растителни и животински видове, включително врабче от Мъртво море и мино от Мъртво море.

Мъртво море се свива с тревожна скорост, като нивата на водата спадат с до един метър (три фута) на година. Това до голяма степен се дължи на човешките дейности като отклоняването на водата от река Йордан, която захранва Мъртво море.

Някои интересни факти за Мъртво море
Снимка: pixabay.com

Мъртво море е популярна туристическа дестинация от векове, като хората идват от цял свят, за да се насладят на неговите терапевтични води и уникална природа.

Въпреки името си, Мъртво море не е напълно безжизнено. Микроорганизми като бактерии и водорасли могат да оцелеят в суровата среда, а дребни безгръбначни като охлюви и саламура също могат да бъдат намерени във водата.

Районът на Мъртво море има богата история с археологически обекти, датиращи от древни времена. Районът е бил дом на няколко важни града в библейски времена, включително Содом и Гомор.

Мъртво море е заобиколено от няколко природни резервата и паркове, включително природен резерват Ейн Геди в Израел и биосферен резерват Муджиб в Йордания, които предлагат на посетителите възможност да изследват уникалната флора и фауна на района.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин