Кои са по-големите градове на Черноморието - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са по-големите градове на Черноморието
Автор: Елена Исаева

Може да се каже, че Черно море е едно от най – изолираните в света. То е вътрешноконтинентално, разположено между Югоизточна Европа и Мала Азия. Чрез няколко протока то се свързва с Мраморно море ( през Дарданелите), със Средиземно море – чрез Босфора и с Азовско море чрез Керченския проток. На Черно море имат излаз 7 държави – България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия, Абхазия и Турция.

Най–големият крайморски град в България е Варна. Тя е вторият по големина град в България и най–голям за Черноморието. Варна е един от най–големите антични градове по българското черноморско крайбрежие, запазил множество културно – исторически паметници, част от които са предстаени в Историческия музей. Предполага се, че в града е намерено едно от най–старите златни съкровища в света, датиращо от преди шест хиляди години.

Кои са по-големите градове на Черноморието
Снимка: Елена Исаева

Констанца е най–големият град на румънското черноморско крайбрежие. Предполага се, че това е най–старият, непрекъснато населяван и обитаван град на територията на Румъния. Интересна е сградата на старото казино в града, а разходка по крайбрежната алея ще ви даде изключчително голям енергиен заряд. През XIX век Констанца е била част от българската екзархия, но по–късно, след освобождението на България през 1878 г., става част от Румъния, заедно със Северна Добружда.

Одеса, наричана още перлата на Черно море е най–големият град по украинското черноморско крайбрежие. Градът е сравнително нов, създаден е през 1794 г. от Екатерина Велика. Одеса е важен културен и научен център за Украйна, чаровен, аристократичен. Една от най–популярнте забележителности на града са стълбите на Потьомкин.

Батуми е най–важният черноморски град за Грузия. Възникнал на мястото на древна крепост, днес градът е запазил част от своите исторически паметници. Интересен е старият град, площад Европа, астрономическият часовник, Етнографският музей, Археологически, Аджарски музеи, няколкото катедрали и църкви.

Сухуми е следващият важен град край Черно море, на територията на Абхазия. В Сухуми има интересна и красива ботаническа градина, създадена през 1840 г. Градината е една от най–старите в целия Кавказки регион. В Сухуми са запазаени редица исторически паметници.

Кои са по-големите градове на Черноморието
Снимка: Елена Исаева

Истанбул е най–важният икономчески, исторически център по турското черноморско крайбрежие. Със своите дължина от 120 километра и над 16 милиона жители население, Истанбул е – най–големият град в Турция. Красиво разположен на Босфора, като една част от града се намира в Европа, а другата, по–голяма част – в Азия. Истанбул или Константинопол, както е наричан в близкото минало има богато историческо минало. Градът има вековна история и изобилие от исторически паметници, сред които спокойно можете да се изгубите. Разхождайки се из улиците на града, ще усетите неговата атмосфера, ще се върнете във времената на султаните, ще усетите романтиката на това място.

Кои са по-големите градове на Черноморието
Снимка: Елена Исаева

Шарен и пъстър е светът около Черно море. Всяка държава със своята история, със своите обичаи, култура и бит. Всички тези дестинации са достъпни, а посещавайки ги, може да се съчетае почивка на море с културно–опознавателен туризъм. Има изобилие от места, които да се посетят, както и огромно разнообразие от архитектурни и исторически паметници и всеки от тях си заслужава да бъде видян.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин