История и забележителности на Измир - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
История и забележителности на Измир
Автор: Елена Исаева

Измир е град, разположен на брега на Егейско море в Турция. Той има богата история, която датира от древни времена и е бил управляван от различни империи през цялата история, включително гърците, римляните, византийците, османците и съвременната турска република.

Градът първоначално е основан като Смирна от гърците през 11 век пр. н. е. и се превръща във важен център на търговията и културата в древния свят. Той също така е бил важен град през римския период и е бил една от седемте църкви в Азия, споменати в библейската книга Откровение.

История и забележителности на Измир
Снимка: pixabay.com

През византийския период Измир е бил известен като градът на „четиринадесетте града“ и е важен център на християнската култура. Той е завладян от османските турци през 15 век и остава под османско владичество до края на Първата световна война. След войната градът е окупиран от съюзниците и след това е върнат под турски контрол.

Днес Измир е модерен град с жизнена култура и богата история. Има много исторически места и забележителности, които да видите в Измир, включително:

Замъкът Кадифекале - Крепост на хълм, построена от византийците през 4 век сл. Хр.

Kemeralti Bazaar - традиционен турски пазар с много магазини и сергии, продаващи всичко - от подправки до текстил.

Площад Конак – Сърцето на центъра на Измир, с известна часовникова кула и много кафенета и ресторанти.

Музей на открито Агора - древен римски пазар с руини от магазини, храмове и обществени сгради.

Asansor - Исторически асансьор, построен през 1907 г. за транспортиране на хора между долната и горната част на града.

Археологически музей на Измир - музей с експонати от артефакти от древен Измир и околността.

История и забележителности на Измир
Снимка: pixabay.com

Замъкът Чешме - Историческа крепост, построена през 16 век от османските турци.

Ефес – древен гръцки и римски град, разположен на около час път с кола от Измир, с добре запазени руини на храмове, театри и обществени сгради. Ефес е древен гръцки и римски град, разположен на около час път с кола от Измир, на брега на Егейско море в Турция. Той е бил един от най-големите градове на древния свят и основен търговски и културен център.

Градът е основан през 10 век пр. н. е. от йонийските гърци и се превръща във важен център на търговията и културата в древния свят. Завладян е от персите през 6 век пр.н.е., а след това от Александър Велики през 4 век пр.н.е.

Под римско владичество Ефес става голям град и важен център на християнството. Това е мястото на известния храм на Артемида, едно от седемте чудеса на древния свят, както и няколко други важни храма, театри и обществени сгради.

Днес руините на Ефес са една от най-популярните туристически атракции в Турция. Посетителите могат да разгледат добре запазените руини на града, включително библиотеката на Целз, Големия театър и храма на Адриан. На място има и музей, който показва артефакти, открити по време на разкопки на града.

За да посетите Ефес от Измир, можете да вземете обиколка или да наемете кола и да шофирате до там. Пътуването отнема около час и си заслужава усилието да видите един от най-впечатляващите древни градове в света.

Като цяло Измир е очарователен град с богата история и много интересни места за разглеждане.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин