Историята на Бялата кула в Солун - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Историята на Бялата кула в Солун
Автор: Peika.bg
Историята на Бялата кула в Солун
Снимка: pexels

Жителите на Солун, вторият по големина град в Гърция, често използват Бялата кула като отправна точка, когато дават указания в красивия морски град.

Това е така, защото кулата е най-емблематичният паметник на Солун. Древният град, разположен в северна Гърция, има богата история, простираща се от Античността до съвременната епоха, но е най-известен със своето значение през Византийския период.

През това време Солун е съперник на великия град Константинопол по отношение на своето богатство и влияние.

Бялата кула е свидетел на много от най-важните исторически събития в града и нейната роля в Солун се променя, както и собствеността върху самия град през хилядолетията.

Изучаването на историята на Бялата кула означава изучаване на историята на Солун.

Стратегическото местоположение на Кулата покрай залива Термаикос я прави идеална за охрана на града от заплахи от кораби.

Бялата кула в Солун, построена върху руините на византийско укрепление

Сегашната структура с височина 34 метра е построена върху византийско укрепление, споменато за първи път през 12-ти век сл. Хр.

След като Османската империя нахлува и завзема контрола над града през 1430 г., съществуващата кула е построена върху старата византийска структура. Била свързана с отбранителните стени на града, повечето от които за съжаление са разрушени през 1866 г.

През цялата си османска история Бялата кула е наричана „Кървавата кула“ или „Червената кула“ заради репутацията си на затвор, в който мнозина са били брутално измъчвани.

Историята за това как кулата става известна като „Бялата кула“ е въпрос на исторически дебат.

Някои казват, че когато гърците превзели Солун от Османската империя по време на Първата балканска война през 1912 г., боядисали кулата в бяло. Този акт символизира края на бруталната история на структурата и началото на нейния статут като символ на града.

Други отбелязват, че на ранните снимки, направени преди 1912 г., Кулата всъщност вече е бяла.

Популярна история гласи, че през втората половина на 19-ти век Османската империя се опитала буквално да „замаже“ бруталната история на кулата, като обмисля ново име за паметника. В замяна на свободата си, затворник на име Нейтън Гуидили предложил да боядисат кулата в бяло и да я нарекат „Бялата кула“.

Независимо от произхода си, в началото на 20-ти век, популярното име за структурата е Бялата кула и остава така до днес.

По време на Първата световна война, Бялата кула служи като комуникационен център за съюзниците, както и безопасно място за съхранение на антики и други ценни артефакти от древния град. След това се помещава щабът на противовъздушната отбрана на Солун до 1983 г., когато става собственост на държавата.

Сега в сградата се помещава музей

В момента паметникът е дом на музей, който описва историята на Солун. Посетителите могат да се изкачат по кривите стълби на кулата, докато стигнат до завладяващото изложбено пространство.

На върха на кулата посетителите могат да се възхищават на спираща дъха гледка към целия град и залива Термаикос.

Известната крайбрежна пешеходна улица на Солун, крайбрежната алея, също минава покрай Бялата кула, което я прави място за събиране на много от жителите на града. Това е определено най-доброто място за снимки, обхващащо цялата история на града и показващо го в най-добрия му вид.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин