Историята на Шанз-Елизе - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Историята на Шанз-Елизе
Автор: Елена Исаева

Едва ли има човек, който е ходил в Париж и поне веднъж не се е разхождал по известния в цял свят парижки булевард Шанз-Елизе. Името на булеварда в буквален смисъл означава Елисейските полета, които в древногръцката митология са били царството на мъртвите.

Някога на това място наистина е имало огромно поле и езеро, където френските крале са ходели на лов за патици. В първите десетилетия на XVII век това е било любимото място за разходка и забавления на кралските величия. През 1616 г. по заповед на съпругата на Анри IV – Мария Медичи е била прокарана алея. За няколко години това място е станало общодостъпно и любимо на всички парижани. Те прекарвали голяма част от свободното си време в района на Елисейските полета.

Историята на Шанз-Елизе
Снимка: Елена Исаева

През 1667 г. Кралят Слънце, Луи XIV заповядал алеята да бъде удължена и от двете и страни да бъдат засадени дръвчета, за да пазят сянка в горещите летни дни, както и красиви цветни лехи. Постепенно алеята достигнала до градините Тюйлери, където се намира един от най-известните музеи в света, събрал световно значими произведения, Лувъра.

Разширената и красива лаея е носела различни имена в историята на Париж. Наричали са я Grand Cours, Grande allee du Roule, l’avenue de la Grille Royale, l’avenue du Palais des Tuileries. Името Шанз-Елизе или в буквален превод Елисейските полета се появява през 1694 г., а по-късно през 1709 г. е окончателно прието.

Съвременният си облик на красив, величествен булевард, получава през XIX век, когато в периода 1830 – 1840 г. от двете му страни са инсталирани бронзови фенери, изградени са фонтани, започнало е строителството на редица театри, кина, кафенета, ресторанти, магазини, както други сгради.

Днес Шанз-Елизе носи своята слава из цял свят. Това емблематично място за Париж и е любимо на всички жители и посетители на града. Тук по всяко време на денонощието е оживено, парижани, а и гостите на града, обичат да се разхождат, да правят снимки. На булеварда се намират магазините на световноизвестните модни марки. Да пазаруваш от магазин на Шанз Елизе си е цяло приключение и емоционално изживяване, или пък да вечеряш в някой от изисканите ресторанти, та дори и само да надникнеш в някой безистен, за да разгледаш красиво подредените светещи витрини, усещането си заслужава.

Историята на Шанз-Елизе
Снимка: Елена Исаева

Днес просторния булевард е дълъг почти 2 километра и е широк 70 метра и се простира от небезизвестния площад Конкорд до площад Шарл дьо Гол, до скоро носещ името Етоал или в превод Звездата, където се намира друга парижка забележителност, Триумфалната арка. От самия площад водят началото си 12 симетрично разположени булеварда.

Красотата и автентичността на Шанз-Елизе се поддържа от градската управа, която насърчава собствениците на малки заведения и магазинчета да поддържат обектите си там, но за съжаление това става все по-трудно изпълнимо, поради високите наеми и разходи за издръжката им.

Булевардът пази своята история и традиции. Това е традиционно място за провеждане на военни паради на две знаменателни дати за Франция- 14 юли, националният празник, който води началото на честването си от превземането на Бастилията, както и на 11 ноември – дата, на която приключва Първата световна война.

На Шанз-Елизе по традиция французите се събират при всяка победа, независимо дали е от първенство по фурбол или на Тур дьо Франс.

А за 2024 г., когато ще се проведат Олимписйките игри, местната власт е обещала на парижани да превърне любимия им булевард в необикновено красива градина, с идеята да върне на своите граждани стария дух на любимото им място.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин