Мостовете на Париж - част 2 - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мостовете на Париж - част 2
Автор: Елена Исаева

Продължаваме с разходката по мостовете на Париж. Следващият интересен мост, на който можете да се качите е Pont des Arts или Мостът на изкуствата, наричан още и Passarelle des Arts. Това е първата метална конструкция над река Сена, строен е през 1801 г. – 1804 г. като пешеходен мост, състоящ се от 9 арки. През годините мостът няколко пъти е укрепван, като от 1981 г.- 1984 г. е реконструиран и оставен със седем арки.

 

На моста много често цари празнична атмосфера. Тук се срещат музиканти, певци и актьори, хора на изкуството творят творбите си, а през лятото дори си устройват и пикници. Всеки е добре дошъл да послуша и погледа артистичните изпълнения, а защо и да не се присъедини към тях. Настроението е зареждащо и винаги на макс, удоволствието е пълно, има много смях, закачки и веселие. Колко трябва, за да се почувствате като местните – скачайте в танците и не му мислете.

Мостовете на Париж - част 2
Снимка: Елена Исаева

Мостът на изкуствата, както и моста Мирабел, също се нарежда сред най – ромнтичните места на влюбените в Париж. Парапетите му са окичени с милиони заключени катинарчета с имена на влюбени двойки, а ключовете са хвърлени в Сена, в знак на неразделна и вечна любов. Интересно е да отбележа, че е направено изчисление и е установено, че всички тези катинари тежат около 45 т., с което безопасността на парапетите е застрашена и поради тази причина общинските власти в Париж вземат решение през 2015 г. да заменят металните парапети с плексиглас. Както се казва, който успял, сложил катинар, който не – ще търси ново място за вричане във вечни чувства и преданост.

Гледките от моста са повече от прекрасни, от едната страна е Френската Академия на науките, построена през 1670 г., а от другата страна се намира световноизвестният музей Лувър, строен и дострояван от Средновековието до XIX век.

Мостовете на Париж - част 2
Снимка: Елена Исаева

 

Нали Париж е град на любовта и на влюбените, парижани не остават само с едно и две романтични места, засвидетелстващи тяхната любов. Затова и следващият мост е от поредицата романтични, мост за влюбените двойки или пък за тези, тепървa встъпващи във връзка. Това е мостът Pont Marie.

Мостът Мари е един от най – старите в града. Първончално е бил дървен, строен е през 1614 г. по заповед на Луи XIII. Изграждането на моста е било с цел развитието на остров Сен Луи, като дори е имало и построени около 50 жилища на самия мост. През 1658 г. при голямото наводнение в Париж, реката отнесла две арки от моста и част от жилищните постройки. Това наложило изграждането на моста наново, но вече от камък, а стотина години по – късно - от 1769 г. жилищата са премахнати.

Легенда гласи, че ако плавайки под моста с лодка сте със своята половинка и се целунете в този момент, то вие никога няма да се раздеките и дълго ще бъдете щастливи един с друг. Както се казва, защо да не опитате, нали легендите се крепят и на доза истина, не са винаги само художетсвена измислица.

От 1887 г. мостът Мари е обявен за паметник на архитектурата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин