Историята на кафене Флориан във Венеция - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Историята на кафене Флориан във Венеция
Автор: Елена Исаева

За Венеция е писано много. Това е един от най-популярните и най-посещавани градове в света. Градът е интересен и забележителен с географските си дадености. Благодарение на каналите, които разделят красивия италиански град на стотици островчета, той се превръща в една от най-романтичните и желани дестинации. Тук, на това прекрасно място целогодишно идват милиони туристи да се насладят на красотата и уникалността, създадена от природата, на богатите с шедьоври музеи, на архитектурните шедьоври, да се разхождат из малките кривлоичещи улички, преливайки на места в симпатични мостчета, да се отбият в уютните кафенета, предлагащи божествено венецианско кафе, да научат историята и да се запознаят с културата на това градче, което посетите ли веднъж, остава завинаги в сърцето ви. Венеция е не само всички тези неща, Венеция е и онази любов, която докосне ли веднъж душата ви, остава като невидима нишка за трудните моменти, в които спомняйки си това магнетично място, възвръщате силата си и желанието си за живот.

Наред с популярните и не толкова популярни забележителности, Венеция може да се похвали и със своите кафенета, пренасящи ни днес в онези исторически времена, когато в кафенетата са се срещали известни личности, популярни артисти, велики писатели и поети.

Историята на кафене Флориан във Венеция
Снимка: pixabay.com

Едно от най-популярните и превърнало се днес в емблема на Венеция е кафенето Флориан. Открито е на 29 декември 1720 г. на площад Сан Марко. Днес то носи името на своя основател – Флориан Франческони. Имено тук, във Флориан, през 1760 г. започва да се продава и първият венециански вестник Гадзетта Венета, който в онези години е излизал два пъти седмично и е донесъл на кафенето изключителна популярност.

Във Флориан са се решавали наболели злободневни въпроси, търговците са сключвали важни за бизнеса си сделки, адвокати са водили своите клиенти. Кафенето е било едновременно с това и борса, изповедалня, театрален офис, в който артистите са „отскачали“ между представленията, сборен пункт на великите за времето си умове. На чашка ароматно кафе, с любима книга в ръка, някои са прекарвали тук часове. Флориан е било и първото кафене, което жените също са можели да посещават. Любимо за венецианците, но и не само за тях. Тук са се събирали известни културни дейци, писатели, популярни торци на изкуството и до днес, като Хемингуей, Чарли Чаплин, Лорд Байрон, Анди Уорхол, Гьоте и други.

Днес професионалисти баристи приготвят уникално на вкусове и аромати кафе по повече от 30 рецепти, сервирано с вкусни венециаски сладкиши и малки закуски. Можете да си поръчате лате, американско, ирландско и типично италианско кафе.

Интериорът на кафенето също е на светско ниво. Казват, че кафенето със своя дизайн по-скоро прилича по визия на музей. Впечатляващите фрески по стените и таваните, както и малките мраморни масички са запазени още от неговото създаване и до днес. Във всяка от залите могат да се видят портрети на известни личности. В залата на Великите люде можете да видите портрети на пътешественика Марко Поло, художника Тициан, венецианския драматург Карло Голдони, композитора Бенедето Марчело и много други.

Освен залата на Великите люде има зала на Китай, зала на Сената, зала на Изтока, зала на Свободата, в която могат да се видят красиви матирани огледала от остров Мурано.

Флориан е и едно от най-скъпите кафенета. Но независимо от високите цени, посещавайки Венеция, си позволете това удоволствие – да изпиете чаша от любимата ви напитка, да поседите на това униклано място, да почувствате духа, който носи и в наши дни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин