Из мистиката на Земята на блатата в Естония - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Из мистиката на Земята на блатата в Естония
Автор: Peika.bg
Из мистиката на Земята на блатата в Естония
Снимка: visitestonia.com

Национален парк „Соомаа” в Естония се намира се на границата между два окръга и е вторият по големина национален парк в страната.

Това е едно приказно, призрачно и странно място, тъй като се намира в "Земята на блатата", които са почти недокоснати от човешка дейност. Освен това се намира на 2 часа на юг от столицата Талин. Соомаа е едно от бижутата на естонската природа. В района има хотели, в които можете да отседнете, ако искате да изследвате на дивата природа.

Любопитно е, че на мястото на парка, преди 10 хил. години, се разтопил ледник.

Из мистиката на Земята на блатата в Естония
Снимка: visitestonia.com

„Земята на блатата” ще ви изуми обаче и с нещо друго, освен необятните водни „пустини”. Това е място, където с кошничка в ръка, можете да берете на воля диви плодове и гъби, ако сте там през септември.

Национален парк „Соомаа” е наречен столицата на дивата природа на Естония. Той е една от най-уникалните биологично разнообразни водни зони в Европа.

Мястото има мистични пейзажи като блатата, които заливат ливадите. Дюните и горите осигуряват нови и изненадващи преживявания всеки сезон. Там обаче има и пети такъв – сезонът на високата вода.

Из мистиката на Земята на блатата в Естония
Снимка: visitestonia.com

По време на наводненията и високите води в Соома можете да се придвижвате кану, каяк или друг плавателен съд, а посетителите могат да видят места, които иначе са достъпни само през зимата, когато всичко е покрито със сняг и лед. Реките, както и крайречните ливади и блатните гори, са запазили естествения си вид. Това означава, че по време на високата вода можете да се спуснете по реката и да видите животните и птиците, които иначе се крият от хората в дълбините на горите или в сянката на дърветата.

Из мистиката на Земята на блатата в Естония
Снимка: visitestonia.com

През пролетта нивото на водата понякога е толкова високо, че може да отнесе дървата за огрев и дори по-леки сгради. Затова в миналото хората започвали да се подготвят от рано за наводненията - още в началото на пролетта.

Те приготвяли няколко партиди печен хляб, купчини с дърва, повдигали запасите от зърно върху подложки и им правили специално укрепване с дъски на пода, за да се предотврати заливането при издигането на водата. Високата вода понякога остава за няколко седмици. В Соомаа, дори жилищата са построени по различен начин, в сравнение с други места в Естония – входните им врати са към реката, защото оттам идват и си тръгват всички.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин