Изкачват Хайдушката пътека в Сливен с мехове с вино - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Изкачват Хайдушката пътека в Сливен с мехове с вино
Автор: Peika.bg
Изкачват Хайдушката пътека в Сливен с мехове с вино

За поредна година в Сливенския балкан ще има изкачване на Хайдушката пътека с 43-литрови мехове с вино. Надпреварата е в рамките на събора „Хайдушка среща“, организирана от Фондацията „Стария бряст“, и е включена в програмата на Майските дни на културата „Сливенски огньове“.

Юнашките игри ще започнат на 6 май от 9:00 часа, като стартът на изкачването към Карандила е от Информационно– туристическия център на Природния парк „Сините камъни“. В предишни издания в изкачването участваха и военни от Сухопътните войски на САЩ от полигона „Ново село“.

Надпреварата е вдъхновена от записките на воеводата Панайот Хитов, където той описва как Хаджи Димитър се е изкачил до върха, натоварен с мях с вино, тежащ около 43 литра.

В събора са включени и хайдушки състезания - хвърляне на голям камък, хайдушка борба, хвърляне на нож и други. За облечените с народни носии ще има безплатна почерпка с вино.

Пищно дръм-шоу от инструментални и танцови изпълнения на група „Вакали“ даде началото на Майски дни на културата „Сливенски огньове“. Символният огън беше запален от кмета Стефан Радев и част от състава на група „Вакали“. От началото до края на церемонията ученици от сливенски гимназии оформиха караул с факли около паметника на Хаджията, съобщиха от Община Сливен.

„Огънят на духа е горял в нашия град много преди да се официализират първите регионални културни празници. Сливен е бил един от най-богатите и космополитни градове в османската империя, но също така е бил духовно средище. Този огън на духа често е разпалвал пожари, но най-важно е утвърждавал и опазвал българщината. Наш дълг е да поддържаме огъня на българската духовност и да го предаваме на поколенията след нас“, посочи той.

Церемонията бе съпътствана с празнични фойерверки, които огряха небето над площад „Хаджи Димитър“. Програмата на вечерта продължи с концерт на легендарната рок група „Сигнал“, които на откритата сцена на площада изпълниха пред сливенската публика едни от най-хитовите си заглавия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин