КАМЕРА! РАБОТИ - Място на снимките – София - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
КАМЕРА! РАБОТИ - Място на снимките – София
Автор: Peika.bg
КАМЕРА! РАБОТИ - Място на снимките – София

Изложбата е вдъхновена от книгата „КАМЕРА! РАБОТИ - Място на снимките – София“, издание на Българска национална филмотека и представя работни моменти от емблематични български игрални филми, заснети в София.

Показа­ните фотографии са подбрани и сканирани специално за изложбата от бога­тия фотографски архив на Българска национална филмотека.

Те представят двадесет и един български филма, между които: „Рицар без броня“, „Таралежите се раждат без бодли“, „Любимец 13“, „Инспекторът и нощта“ и „Всичко е любов“. Селекция от пет незабравими български филми, включени в изложбата, ще бъде показана като част от програмата на 24-тия София Филм Фест във филмо­течно кино „Одеон“.

КАМЕРА! РАБОТИ - Място на снимките – София
Снимка: Д. Русинова

Рицар без броня

В София са заснети стотици български игрални филми, като се започне от първия – „Българан е галант‘‘ (1915) на Васил Гендов. Хилядите метри лента са съхранили емблематични за града улици, сгради, паркове, паметници. Някои от тях са запазени до днес в оригиналния си вид и могат да бъдат разпознати на снимките. Други са променени до неузнаваемост, а трети са останали само в детските спомени на няколко поколения.

КАМЕРА! РАБОТИ - Място на снимките – София
Снимка: Донка Йолова

Любимец

До навлизането на дигиталните технологии, единствените останали свиде­телства за снимачния процес у нас са фотографии с работни моменти, които са ценна част от колекциите на Българска национална филмотека. В хода на работата по една филмова продукция, снимачният екип и фотографът на те­рен главно са акцентирали върху портретите на актьорите, интериорните снимки и декорите, или на възловите епизоди в сюжета. Снимането на открито изисква пълна концентрация и бързина в работата, и остава малко време за регистрация на самата локация. Поради спецификата на работата, запазе­ните работни моменти с места от външните снимки в София са сравнително малко.

КАМЕРА! РАБОТИ - Място на снимките – София
Снимка: Г. Ив. Русинов

Животът си тече тихо

Работата по книгата включваше дълъг период на селекция – първоначално на всички филми, заснети в София, а по-късно на тези от тях, за които на­мерихме подходящи работни моменти. Издирихме, описахме и сканирахме от оригиналните фотографски негативи над 400 фотографии. Финалният подбор от 244 снимки беше базиран на киноведски анализ на присъстващите в кадър кинематографисти и на градското пространство като среда и участник в конкретния филмов разказ. […] В коментарните текстове към фотографиите сме се стремили да дадем информация за мястото на снимките, за творците зад камерата и за съдържанието на снимания епизод. От ежедневната преса и специализираните издания за кино, които също са част от колекцията на БНФ, подбрахме фрагменти от текстове, които предават атмосферата и истори­ята на съответния кадър.“ – споделят съставителите на книгата.

КАМЕРА! РАБОТИ - Място на снимките – София
Снимка: Г. Ив. Русинов

Животът си тече тихо

Непосредствено след официалното откриване на изложбата на 9 март е предвидено представяне на първия от избраните филми в „Одеон“ - „Софийска история“ от 20:00 ч. с участието на част от актьорския екип.

Таралежите се раждат без бодли

„Място на снимките – София“ е съвместен проект на Българската национал- на филмотека, Фотосинтезис и 24-тия София Филм Фест в партньорство със Столична община. „Камера! Работи. Място на снимките – София” – е издание на Българска нацио- нална филмотека, финансирано по Програма „Култура” на Столична община. Негови съставители са: Антония Ковачева - ръководител на проекта, д-р Ро- сен Спасов - редактор, Галина Генчева, Мариана Ангелова, Людмила Ботева и Румяна Бошнаков - екип.

 Басейнът

Книгата ще може да бъде разгледана и закупена по време на изложбата.

КАМЕРА! РАБОТИ - Място на снимките – София
Снимка: Донка Йолова

Инспекторът и нощта

Прожекции в кино Одеон, организирани от Българска национална филмотека, част от програмата на 24-тия София Филм Фест:

9 март, 20:00 ч. - прожекция на филма Софийска история

10 март, 16:00 ч. - прожекция на филма Това се случи на улицата, 1955 г.

11 март, 16:00 ч. - прожекция на филма Инспекторът и нощта, 1963 г.

12 март, 16:00 ч. - прожекция на филма Рицар без броня, 1965 г.

13 март, петък, 16:00 ч. - прожекция на филма Бариерата, 1979 г.

*прожекциите ще са с вход свободен

Откриване: 9 март, 18:30 ч.

кафе-галерия Фотосинтезис, бул. Васил Левски 57

20:00 ч. прожекция на филма Софийска история

филмотечно кино Одеон 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин