Къде да видим Северното сияние през 2019 г.? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде да видим Северното сияние през 2019 г.?
Автор: Peika.bg
Къде да видим Северното сияние през 2019 г.?
Снимка: Jonatan Pie on Unsplash

Още не сте имали шанс да видите Северното сияние? Някои от вас може да са разочаровани да чуят, че 2019-та не е идеалната година да планирате подобно пътуване, но все пак има начин да видите невероятните северни светлини!

Северното сияние всъщност е повлияно от слънцето. То преминава през приблизително 11-годишен цикъл, който включва 3-4 години слънчев максимум, последвани от няколко години преход, а след това 3-4 години слънчев минимум. Тази година е по-близо до слънчевия минимум, затова през 2019-та светлините няма да са толкова активни.

Слънчевият минимум има и своите плюсове, а именно, че светлините стават по-предсказуеми. По време на максимума Северното сияние може да бъде предизвикано от слънчеви изригвания, които създават внезапни и краткотрайни сияния. Но по време на минимума можем по-лесно да планираме своето пътешествие, в което да видим Полярното сияние. То се появява средно през 27 дни. 

60704

Къде можете да отидете, за да гледате северните светилни? Най-добре се насочете към Феърбанкс в Аляска, Уайтхорс, Йелоунайф и Чърчил в Канада, Исландия и Северна Норвегия. Бъдете търпеливи и отидете по-далеч на север, за да имате успех с "улавянето" на сиянията.

60701

Отделете си максимално дълго време, което да прекарате в избраното от вас място и разберете кога небето ще бъде най-ясно. Така шансовете да видите танцуващите светлини се увеличават. Много туристически компании предлагат иновативни начини да помогнат на пътешествениците да уловят рядкото явление. Има специални обиколки на места като норвежкия архипелаг Шпицберген, известен и като Свалбард. Там можете да очаквате Северното сияние в кабина със стъклен покрив и с удоволствие да се насладите на гледката.

60706

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин