Къде да заведем децата в Деня на будителите - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде да заведем децата в Деня на будителите
Автор: Peika.bg

Независимо дали ще посетите с децата музей в собствения си град на 1 ноември или ще отскочите до някое близко възрожденско градче през уикенда, Денят на будителите е повод вие също да си припомните някои позабравени факти от историята.


Банско

Когато кажем „народни будители“, първият, който ми хрумва, е Паисий Хилендарски. От неговата история започва всичко. В Банско разгледайте с децата си центъра, посветен на Паисий, в който има възстановка на монашеската му килия и на параклиса, в който се е молел. Къщата на Неофит Рилски също е подходяща за деца, защото е пълна с местенца за изследване, със стари прибори и съдове, включително и пещ за хляб.

Казанлък

Въпреки че е по-скоро град на културата (тук са родните къщи на Дечко Узунов и Ненко Балкански), Казанлък е имал важна роля и по време на Възраждането. Тук е бил учител Неофит Рилски.

Велико Търново

Велико Търново е познат преди всичко като столица на Втората българска държава, но не тогава са последните му славни дни. Като временна столица на България непосредствено след Освобождението тук се свиква Учредителното събрание (1879) и се приема Търновската конституция, която е в сила до 1947 г. Можете да съчетаете културната програма с разходка с колело в околностите на града.

Котел

Освен че отбелязва Деня на будителите, Котел празнува и своя ден на града. Първи ноември е ден на тържественост, отдаване на почит към родения тук Георги С. Раковски и останалите котленски будители. Заведете децата си в Пантеона на Раковски и Музея на котленските възрожденци.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин