В килията на Паисий в Банско - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В килията на Паисий в Банско
Автор: Мария Ангелова

Не е нужно да ходите до Хилендарския манастир, за да видите килията на Паисий Хилендарски (същата тази, в която живее, докато пише „История Славянобългарска“). Първо, Атон е място, забранено за жени, и статистически по-малко от половината българи биха могли да го посетят. И второ, килията в манастира вече не съществува.

От 2008 г. обаче в родното място на Паисий - Банско, има точно копие на килията му. В културния център, посветен на атонския монах, можете да видите обстановката, в която Паисий започва да пише „История славянобългарска“, когато е само на 23 години.

Писалище, оригинални ръкописи от 18-19-ти век, стол, легло, няколко съда за хранене и едно черно расо на закачалката... Обзавеждането е простичко. Вероятно точно такова, каквото сте си го представяли. Не бързайте да си ходите, останете повече. Замислете се в тази обстановка дали и вас не би ви обзело вдъхновение да извършите някое патриотично дело...

На втория етаж на духовния център има пълна възстановка на параклиса „Свети Иван Рилски“ в Хилендарския манастир, където Паисий е отправял молитви към Бог, докато е пишел книгата си. Стенописите са с ярки цветове и усещането за спокойствие и умиротворение не може да се опише с думи.

В центъра е отдадено дължимото и на братята на Паисий – хаджи Вълчо е бил най-големият дарител на българските манастири в Света гора, а Лаврентий е бил игумен на Хилендарския манастир и е дал на Паисий достъп до богатата манастирска библиотека.

Полезна информация: Входът за културния център е 2 лв. Намира се на ул. Пирин 17, много близо до къщата-музей на Неофит Рилски и църквата Света Троица. Работно време от 9 до 13 и от 14 до 17:30 часа, без почивен ден.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Е. Стойчева, 28.02.2015 | 17:56
Мария Ангелова, написала си статия с грешна фактология. Св. Паисий Хилендарски ясно е казал в книгата си кога е запонал да я пише и кога е завършена. Освен това, вековете също са грешни. И най-важното, предвид спора за родно място на Преподобния в последните три-четири години, Банско не е родно място на Паисий. Това е изкуствено наложена версия, наложена политически и "бетонирана" със свидетелства.
Абонирайте се за нашия бюлетин