Как може да разгледате пилотската кабина в самолета? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как може да разгледате пилотската кабина в самолета?
Автор: Peika.bg
Как може да разгледате пилотската кабина в самолета?
Снимка: Thinkstock/Guliver

И вие ли сте от онези развълнувани пътници, които искат по време на полета да гледат не само през илюминатора, а от ложата – пилотската кабина?

Заради засилените  мерки за сигурност, прилагани в самолетите през последните години, може да ви се струва невъзможно дори да надзърнете в кабината на пилота, но се оказва, че това не е точно така.

Ето няколко начина да влезете в кожата на пилота.

Помолете да разгледате пилотската кабина. Мислите, че директно ще ви откажат? Само така си мислите. Важно е да знаете няколко неща обаче. Най-добре е да попитате стюардесата по време на самия полет дали ще може после да надникнете в пилотската кабина – така тя ще има време да попита пилота и да ви отговори. В повечето авиолинии с удоволствие ще ви допуснат (дори и в САЩ, където мерките за сигурност са максимално затегнати). Единственото условие е самолетът да е кацнал, тъй като пилотите са длъжни да държат затворена кабината, докато работят двигателите. На теория можете да направите това и преди излитане, но тогава обикновено пилотите са много заети. Добър ход е след кацане да кажете "Страхотен полет. Може ли да поздравя пилотите?". Имайте предвид, че за много от пилотите е истинска радост да видят вълнението на посетителите в кабината, да им покажат и разкажат всичко - и единствената причина, поради която биха ви отказали, е ако са притиснати от времето. Така че ако все пак ви откажат, не се разочаровайте, а пробвайте отново.

Качете се в симулатор за летене. Тъй като ще ви позволят да надникнете в кабината, но очевидно няма да ви поверят пилотските отговорности, ще ви трябва друг вариант, ако искате сами да се почувствате като пилот. В много държави има симулатори, в които да се потопите в реалното преживяване на управлението на самолет. Във Великобритания потърсете Flight imulator Experience (на авиокомпания British Airways) или Virtual Aviation (частна компания). В Щатите подобна услуга предлагат Become An Airpane Pilot и Airplane Pilot For A Day. Подобен тип преживявания не е евтино, но си заслужава, ако сте запалени по летенето.

Летете в държава, все още развиваща авиацията си. Или по-точно там, където мерките за сигурност не са толкова стриктни. "Летях от Сана до Сокотра с националния превозвач на Йемен преди време и пилотът се съгласи аз и сестра ми да влезем в пилотската кабина, даже ни даде да завиваме и останахме вътре дори по време на кацане", споделя потребител на социалната мрежа quora. Това, разбира се, няма как да се случи в полет от Франция, Италия или САЩ.

 

Посетете малко летище. Ако около вас има малко летище, от което излитат от онези малки самолетчета, отидете там и попитайте през оградата някой от приготвящите се за излитане пилоти дали не би ви разходил. Много от пилотите ще се съгласят да споделят полета си с радост и без заплащане (така ни казаха познати пилоти, вярваме им). 

За да обобщим, питайте, питайте, питайте и ще успеете!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин