Каква е традиционната храна на Фарьорските острови? - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каква е традиционната храна на Фарьорските острови?
Автор: Peika.bg
Каква е традиционната храна на Фарьорските острови?

Запитвали ли сте се някога каква е традиционната кухня на някои от най-отдалечените места? Например на Фарьорските острови се яде ферментирало агнешко месо, сушена риба на вятъра и овче месо. 

Традиционната фарьорска храна е от голямо значение за местните жители. Откакто първите заселници са пристигнали на Фарьорските острови преди повече от 1000 години, местният народ ловувал за храна: зайци, овце, китове, риба и други животни. Да бъдеш на изолиран архипелаг в Северния Атлантически океан означава, че до голяма степен ще разчиташ за храната на това, което се намира наоколо.

Те са се научили да използват всяка част от всяка уловена риба, от всяко заклано млекопитаещо и всяка птица. Те също така са се научили да съхраняват колкото е възможно повече храна за по-тежки времена. Тези вековни методи за запазване на храната се използват и до днес и са довели до това тя да има отчетливи и неподправени аромати, които по своята същност са зависими от климата, в който се съхранява.

Един от отличителните вкусове на храните на Фарьорските острови е това, което местните наричат растеж. Това е процесът на сушене на месото и рибата на открито, което позволява процесът на стареене или ферментация. Правилният вкус е придобит в зависимост от климата. Топлите температури ще го развалят, твърде хладните – ще спрат ферментацията, а твърде многото вятър ще изсуши храната и ще промени вкуса и. Въпреки че тези традиционни методи могат да се смятат за ненужни в съвременните времена, уникалният и неповторим вкус, създаден от тези процеси, съчетан с философията на използването на природата, е толкова привлекателен, че на Фарьорските острови той винаги ще бъде търсен.

На Фарьорските острови няма никакви местни бозайници (всички са привнесени) и едва ли нещо преди първите заселници е растяло на земята. Ряпа, цвекло, репички, картофи, моркови и ерусалимски артишок са зеленчуците, произвеждани от фермерите на Фарьорските острови. Зелените храни идват от билки като ангелика и киселец, както и от диви растения, включително лишеи.

Хранителната култура на Фарьорските острови се е променила драстично през последното десетилетие, не на последно място поради няколко блестящи и иновативни фарьорски готвачи. Новостите довели до това, че на островите станало често срещано явление хората да се хранят в ресторантите. В менюто им има ферментирала треска, ферментирали агнешки чревца, кисело зеле, горчица и крутони

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин