Какво да видим в Санта Фе - най - високата щатска столица - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво да видим в Санта Фе - най - високата щатска столица
Автор: Елена Исаева

Санта Фе е столица на щата Ню Мексико, САЩ, също така е и окръжен град на окръг Санта Фе. Със своето местонахождение на 2132 м надморска височина, това е и най – високата американска столица сред всички 50 щатски столици, както и най – старата столица в Щатите. В това се крие до голяма степен и чарът на града – разположението му в полите на планинската верига Сангре де Кристо, което допринася за благоприятния климат, ясното разделение на сезоните, както и за красивите гледки, които се разкриват в околностите му. Градът е в челните места и на още класации – това е и една от най – посещаваните туристически дестинации в цял свят.

 

Основан е през 1515 г. в доста отдалечен край на планините Сангре Кристо. Първоначалното му оригинално име е Ла Виля Реал де ла Санта Фе де Сан Франсиско де Асиз.

Какво да видим в Санта Фе - най - високата щатска столица
Снимка: pixabay.com

Санта Фе има богата история, красиви архитектурни сгради, интересни исторически забележителности, многобройни паркове, музеи и други места за посещение и не на последно място тук има огромно разнообраие от заведения, ресторанти и места за хранене.

Днес в града кипи бурен музикален, художествен и културен живот. Тук ежегодно пристигат хиляди хора на изкуството. Интересно би било, ако попаднете в града по време на провеждане на ежегодната есенна фиеста, посветена на отвоюването на Ню Мексико от Дон Диего де Варгас. В този период се изпълняват редица местни обичаи.

И тук, както и във всички градове, създадени от испанците, централно и най – важно място заема централният площад. Това е и отправната точка на всички забележителности и места, на които би искал да отиде туристът или гостът на града. Площадът е изключително оживен, тук кипи градският живот, навсякъде е пълно с магазини и сергии, на които се продават всевъзможни неща, местни музиканти – мариачи, изпълняващи едни от най – разпространените жанрове на мексиканската народна музика, индианци, които продават своите красиви ръчно изработени уникатни бижута.

Можете да похапнете в заведенията според вкусовете и джоба си, а след това блажено да се оттеглите на някоя от сенчестите пейки за релакс, наблюдавайки живота и пулсирането на този град.

Какво да видим в Санта Фе - най - високата щатска столица
Снимка: pixabay.com

Тук, на площада са и голяма част от забележителностите на града. Тук се намира и най – старата църковна сграда в САЩ – параклисът Сан Мигел, построен през 1610 г. Също така тук е запазила своето място и друга също толкова старинна сграда – катедралната базилика Свети Франциск от Асизи – също емеблематична и славеща се като една от най – старите католически катедрали в Северна Америка. Тук се пазят много старинни религиозни реликви, като потира, използван от архиепископ Лами, както и най – старата статуя на Дева Мария, намираща се на територията на САЩ.

Любопитен факт, както и място за посещение е малкото селище София, което е част от окръг Юниън, в североизточната част на щата Ню Мексико. То е основано през 1911 г. от няколко българи и е наречено така на името на столицата на България.

Сред забележителностите на Санта Фе са и няколко музея: Музеят на Санта Фе, Музеят на международното фолклорно изкуство, Музеят на изящните изкуства, музеите, посветени на индианската култура и антропология.

Ако решите да отидете до Санта, Фе, то непременно си предвидете по – голям престой на това интересно място, защото тук определно има какво да се види, а и с оглед на голямата надморска височина, вероятно ще ви е небходимо и време, в което да се аклиматизирате.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин