Какво може да посетите в Нюрнберг? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво може да посетите в Нюрнберг?
Автор: Елена Исаева

Нюрнберг е едно малко немско градче, което обаче е приютило в себе си такова очарование, че веднъж посетили този град, няма да искате да си тръгнете от него. Градът изглежда като изваден от някоя приказка и сякаш времето в него е спряло.

Нюрнберг е град в Югоизточна Германия, провинция Бавария. Нюрнберг е известен със своите красиви сгради и с музея на играчките. Разположен е на река Пагниц и на канала Рейн-Майн-Дунав във Франконската койпер-лиасова равнина.

Какво може да посетите в Нюрнберг?
Снимка: pixabay.com

От 1050 г. до 1571 г. Нюрнберг е важен център на Свещената Римска империя, тъй като там заседават Райхстагът и Имперският съд (вижте Нюрнбергски парламент). През 1219 е обявен за свободен имперски град от император Фридрих II. Заедно с Аугсбург, Нюрнберг се превръща в основен търговски център на пътя от Италия към Северна Европа.

През 15 и 16 век Нюрнберг става едно от средищата на германския Ренесанс. През 1525 г. приема Реформацията, а през 1532 там се сключва Нюрнбергският мир, с който лутераните получават значителни отстъпки.

Какво може да посетите в Нюрнберг?
Снимка: pixabay.com

В града има много интересни места, които не бива да пропускате. Освен това той самият е като един прекрасен музей на открито.

Имперският замък е една задължителна спирка по маршрута ви из града. Намира се на една скала над града. Тук са се настанявали (макар и не за постоянно) много от императорите на Свещената Римска империя. Един от най-големите хостели в Германия се намира в някогашните конюшни на замъка.

Докато се разхождате из романтичните улици на Нюрнберг не забравяйте, че под краката ви е един истински лабиринт от тунели, в който в момента се помещават няколко изби за вино и бира.

Какво може да посетите в Нюрнберг?
Снимка: pixabay.com

По време на разходката си не бива да пропускате и църквите Свети Лоренц, Свети Себалд и Света Богородица. Църквата Свети Себалд, издигната през 1215 г., пази мощите на едноименния светец-покровител на града. Малко по-късно започва строителството на другия важен за града храм, Свети Лоренц, който днес е дом на един от най-големите органи в света. Света Богородица пък е изящен пример за тухлен готически храм с много запазени средновековни реликви.

Друго интересно място в града е зоопаркът. В него има повече от 3000 животни от близо 300 вида живеят сред много дървета, открити лагуни (където делфините и морските лъвове се чувстват у дома си) и тропически зони. През зоопарка се движи реплика на първия германски парен локомотив, като минава покрай зоната с жирафите и под лагуната с делфините.

Радост за малки, а и за големи е музеят на играчките, който наистина е уникален. От Средновековието насам, Нюрнберг е известен като град на играчките. В този музей ще се върнете в детските си години сред кукли, дървени играчки, кукленски къщички, колички, лего. Има и зона на сенките, както и няколко площадки за игра. Определено мястото е чудесно за семейства с деца.

Следваща спирка може да ви бъде националния германски музей. В този музей се пази най-голямата колекция от германски произведения на изкуството. Сред повече от 1 милион експоната ще се натъкнете не само на картини, но и на стари музикални инструменти, документи, печати, скулптури и куклени къщички.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин