Какво можем да видим в Лайпциг? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво можем да видим в Лайпциг?
Автор: Елена Исаева

Лайпциг е малък немски град, който обаче крие наистина невероятен чар. Мястото е прекрасно, интересно и определено заслужава вниманието на туристите. Макар, че остава малко в сянката на по-големите немски градове, определено не е за подценяване.

Лайпциг е най-големият град в Саксония, Германия. Градът е голям търговски и панаирен център. Прочут е с полиграфическите си комбинати. В града се печатат множество книги, атласи, календари на различни езици. В края на 19 век Лайпциг е вторият най-важен център на книгоиздаването в Германската империя.

Какво можем да видим в Лайпциг?
Снимка: pixabay.com

Градът е свързан от векове не само с търговията, но и с образованието. Университетът в Лайпциг е създаден през 1409 г. и е вторият най-стар в Германия.

В Лайпциг се намира едно от най-старите кафенета в Европа, което не е спирало съществуването си - "Zum Arabischen Coffe Baum". Намира се на улица Kleine Fleischergasse 4. Кафенето разполага и с музей. Не пропускайте да пиете кафето си там. Атмосферата е наистина уникална.

В Лайпциг може да посетите къщата-музей на Менделсон. Това е единственият дом на композитора Феликс Менделсон, който е запазен и днес е превърнат в музей. Изложени са мебелите, предметите и документите, които е използвал самият Менделсон. Входът е някъде от порядъка на 4-5 евро, а всеки втори вторник на месеца е безплатно.

Друга къща на известен композитор, която може да посетите е тази на Бах. За нея таксата е горе долу същата. Намира се на улица Thomaskirchof 16, срещу църквата Свети Томас.

Третата къща-музей, която не е за изпускане е тази на Шуман. Градът определено може да се похвали с някои от най-великите композитори на всички времена.

Друго много интересно и носещо много история място е Старото кметство. То е построено  през 1556 г. и е едно от най-големите в Германия. Намира се в центъра на стария град на Лайпциг. Вътре има музей, представящ историята на града от XII век до наши дни.

Църквата Свети Томас е още една от забележителностите на града. В нея Йохан Себастиан Бах е бил черковен певец. Останките му са погребани до олтара. През уикендите можете да се качите и на църковната кула срещу 2-3 евро входна такса.

Какво можем да видим в Лайпциг?
Снимка: pixabay.com

Освен това в града има още няколко музея, които не бива да пропускате – като този на изящните изкуства, на съвременото изкуство и други.

Освен в града, около Лайпциг също има някои много красиви места за посещение, които не бива да пропускате. Такива са езерата на Лайпциг. Те в миналото са били открити мини, а сега са превърнати в места за забавление. Можете да прекарате деня на  плажа, да карате кану или да ловите риба. Най-близо са Кулквицер, Коспуденер и Марклебергер.

Какво можем да видим в Лайпциг?
Снимка: pixabay.com

Истинско събитие, особено за читателите, а и не само е Панаирът на книгата. Това е наистина зрелищен форум, който си заслужава да се посети. Провежда се през март ежегодно от 1946 г. Изложителите са близо 200 от над 30 държави.

Лайпциг е наистина един интересен град, който предлага разнообразни забележителности, фестивали и други занимания. Очарованието му идва именно от това – неговият многолик образ, който пленява сърцето и душата на всеки пътешественик.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин