Какво не знаем за третият град по големина на Чехия - Острава - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво не знаем за третият град по големина на Чехия - Острава
Автор: Елена Исаева

Острава се нарежда на трето място по брой на населението в Чехия след Прага и Бърно. Името на града идва от река Остравице, приток на река Одер, на които е разположен и в буквален превод означава бърза река.

 

Острава е много древен град, на мястото, където днес се намира, хора са живяли още от каменната епоха. Преди повече от 25 000 години по тези земи е имало селище на праисторически хора, които са се занимавали с лов на мамути.

Какво не знаем за третият град по големина на Чехия - Острава
Снимка: pixabay.com

През петдестетте години на миналия век е открита статуетка на жена, изработена от хематит, с размер 4 сантиметра, която според археолозите е датирана от праисторическата епоха и показва какви умения са имали хората в древността. Тук, в землището на Острава, праисторическото население е използвало въглищата, намиращи се на пластове на повърхността, за отопление. Това е и първото място в света, където започва експлоатиране на черни въглища за отопление.

Благодарение на богатите въглищни залежи, градът се е превърнал във важен промишлен център за икономикатта на Чешката република. И днес Острава се гордее със своето минало.

Ето и някои от най-интересните места, които можете да посетите, за да се запознаете със славното минало от минната индустрия на този древен и красив град:

Една от основните атракции на Острава е минният музей, където са събрани различни предмети и експонати, даващи интересни подробности за развитието на промишлеността в града, както и доказателства за индустриалната му мощ в металургията.

Минното селище Витковице е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Какво не знаем за третият град по големина на Чехия - Острава
Снимка: pixabay.com

 

Друга забележителност, останала от времето на минното величие на Острава е паркът Ландек, днес првеърнат в музей. Това е мястото, където ще имате възможност с модерни съвременни технологии чрез симулация да се спуснете в тунел, от който ще наблюдавате добива на въглища, придружени с типичната миризма на природното изкопаемо.

В музея Михалска мина пък ще имате възможност да се запознаете освен с добива на въглища, също и с начина на живот на миньорите, които до 1993 г. са експлоатирали мината.

В красивата сграда на Кметството се намира Градският музей на Острава. Тук ще се запознаете с историята на града. А главната атракция в него и голямата гордост на местните жители е астрономическият часовник, който е висок повече от два метра, проектиран от техника на стоманолеярния завод през 20 – те години, Ян Масек. Самият часовник има повече от 2 500 движещи се части. Музеят разполага и с други произведения на изксутвото и мебели, дарявани в годините от местни заможни семейства.

През 1280 г. поради близостта на града до границата с Полша е издигната крепост със стратегическо значение в продължение на стотици години. Построена в готически стил, по- късно през епохата на Ренесанса е използвана като замък.

През 1872 г. крепостта е била срината до земята от активната работа на мините. Днес тя отново е възстановена и в нея се съхраняват различни предмети и артефакти от историческото минало на Острава.

Освен интересните музеи, Острава предлага места за забавления и на най-малките си посетители. В града се намира втората по големина зоологическа градина в Чехия, където ще се запознаете с редица видове безгръбначни, влечуги, бозайници и други от цял свят, разделени в отделни пространства на местообитание.

Също така в града на площ от 1,5 хектара са разположени около 30 збележителности от различни краища на света.

Острава не е сред най-популярните туристически дестинации, но определено си заслужава да бъде посетена.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин