Какво трябва да знаете за ръчния багаж? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво трябва да знаете за ръчния багаж?
Автор: Peika.bg
Какво трябва да знаете за ръчния багаж?

Ръчният багаж, когато летите със самолет е нещото, без което никой не тръгва на път.

Възможно е да пътувате за кратко и да нямате нужда от регистриран багаж, но ръчният си остава необходимост дори и при еднодневно пътешествие.

Колко е позволеният ръчен багаж в самолета?

Всяка авиокомпания има своите изисквания за размери и килограми, но обикновено разрешеният, безплатен ръчен багаж е около 10 кг. Относно размерите – те варират и е добре винаги да проверявате какви са изискванията на авиокомпанията, с която летите.

Ако ползвате редовна авиокомпания, със сигурност ще имате по-голяма свобода от гледна точка на размерите и броя багаж, който можете да качите на борда. Тези компании разрешават да пътувате освен с ръчен куфар с приблизителни размери 55x40x20 см, също и с чанта с лични вещи, необходими по време на полета.

Нискотарифните компании са по-рестриктивни и често ограничават ръчния багаж до по-малки като размери чанти. От няколко месеца двете най-популярни в България нискобюджетни авиокомпании въведоха и заплащане за по-голям ръчен багаж, както и възможност той да бъде чекиран, наред с регистрирания. При тях позволеният безплатен багаж на борда е с размери около 40x30x20 см.

Куфар, сак или раница?

Стига да отговаря на размерите, можете да ползвате всякакъв тип чанта. Важно е да знаете, че куфарът се мери заедно с колелата и дръжката. От тази гледна точка раницата и сакът ви дават по-голяма гъвкавост. Не забравяйте, че теглото на багажа включва тежестта както на вещите, така и на самия куфар.

Какво следва, ако багажът надвишава ограниченията?

На всяко гише за чек-ин на летището има така наречените „кошници“, в които всеки пътник може да постави багажа си и да провери дали чантата му отговаря на размерите или ги надвишава. Ако разликата е минимална, е много вероятно да нямате проблеми със служителите. Ако все пак разминаването се окаже проблем, то е възможно да се наложи да заплатите допълнително. Именно затова е добре винаги да се придържате към изискванията.

Кои са позволените и забранените за превоз вещи в ръчния багаж?

От съображения за сигурност са създадени международни правила, определящи позволените и забранените вещи за превоз в самолета. Има неща, които могат да бъдат превозвани само в регистрирания багаж (например нож, ножица, пила,тирбушон и джобно ножче).

Мит е, че течностите на борда са забранени. Позволените течности в ръчния багаж са максимум 1 л, в опаковки не по-големи от 100 мл. Най-добре ги отделете в специално затварящо се пликче, за да можете да ги извадите лесно, ако се наложи да ги покажете при проверката.

В ръчния си багаж можете да имате лекарства за грип и настинка, а ако приемате по-специфични медикаменти, носете ги в оригиналната им опаковка, заедно с рецептата.

Храна на борда се допуска в разумни количества и оригинална опаковка, но ако имате вода, ще бъдете помолени да я изхвърлите, освен, ако не сте я закупили от безмитната зона преди да се качите в самолета.

Не забравяйте да проверявате изискванията на авиокомпанията, с която летите, и се придържайте към установените правила за ръчен багаж, за да имате безпроблемно и приятно пътуване.

Източник: Ванина Хаджиева

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин