Кара дере: Палатки и приятелства край морето - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кара дере: Палатки и приятелства край морето
Автор: Невена Кръстева
Кара дере: Палатки и приятелства край морето

За някои сървайвър, за други завръщане у дома, Кара дере може да ви даде толкова много преживявания, с които трудно ще се срещнете в обикновените морски курорти. Плажна ивица докъдето ви стига погледът, кристално чиста морска вода, борова и дъбова гора, делфини, палатки, китари и джамборета около огъня, щастливи и свободни хора – това ви чака, ако посетите през лятото Кара дере.

Някои от летовниците от десетки години прекарват тук месеци всяко лято. Други познават мястото отскоро, благодарение на приятели, които са ги довели. Но няма случайни посетители, просто защото трудно ще попаднеш тук по случайност. От град Бяла тръгват като в мрежа прашни офроуд пътища, които се вият, изкачват и пресичат, а само няколко от тях могат да ви доведат до дерето и плажа. В разгара на сезона обаче има доста коли, които пресичат често пътя от морето до града и поне могат да ви упътят.

За да сте подготвени обаче е необходимо да знаете предварително някои неща. Кара дере не е къмпинг, там попадате директно сред дивата природа. Това означава не само, че можете да се любувате на дърветата, делфините и дивите прасета, но също така, че вода и ток няма. Ако пътувате с кола, няма да ви бъде трудно да се зареждате с провизии и питейна вода от Бяла, когато имате нужда. Ако пък нямате кола, не се притесявайте - на Кара дере лесно се правят приятелства, така че винаги може да помолите някого за превоз. Иначе има и малко изворче в единия край на плажа, чиято вода може да ползвате за битови нужди. Вечерно време огънят е всичко – и светлината, и топлината, и възможността да си направите вечеря. Разбира се, има и доста по-оборудвани къмпингари, които остават цяло лято тук. Те си носят газови котлони и лампи, генератори и каквото можеш да захраниш с тях и пренесеш с кола.

Ако пътувате без кола, основното, което трябва да вземете със себе си, е палатка, чувал и шалте – и къщата ви е готова. Добра идея е да прибавите голям найлон в случай, че преживеете някой порой, за който палатката ви не е подготвена. Вземете още челници, малка брадва, чували за боклук, няколко запалки. Малко дрехи, като задължително си вземете топло яке, защото вечер става студено. Хранителни провизии, които издържат по-дълго – варива и подправки, а за пресни плодове и зеленчуци може да отскачате през няколко дена до Бяла. За тези, които ще пътуват с кола, важи същото плюс екстри. Може да си вземете сглобяема тента или чаршафи, от които сами да си измайсторите такава. Няма да са ви излишни газови лампи и газов котлон. Ще ви е много по-лесно, ако си носите къмпинг маси и столчета, вместо да трябва да си сковете на място. Но знаем на какво е способно мъжкото въображение, затова прибавете освен брадвата и трион, пирони, въжета, карабинери и метални клинове. Току виж сте се сдобили с няколко шкафчета, люлка и бар на плажа. Чудесна работа ще ви свърши хладилната чанта, също така допълнителни одеяла или възглавници за палатката. А кемпшауъра ще ви накара да се чувствате като бели хора.

Сред дивата природата човек разчита на собствените си сили и разбира колко е важна връзката му с околните. Най-голямо значение имат дървата за огън, хранителните запаси, питейната вода, здравият заслон и приятелството, без което нито едно от по-горе споменатите няма как да е сигурно или приятно. Тук може да се запознаете с най-различни хора, с всевъзможни интереси, професии и мисии в живота. Това, което събира хората на Кара дере е именно свободния от злободневни концепции възглед и желанието им да преживеят естествената връзка с природата и останалите хора.

За съжаление, нарастващата популярност на Кара дере прави мястото застрашено от замърсяване и злоупотреба. Човек не бива да мисли само какво може да вземе от природата, но и какво да й даде. Винаги ще има някой, който няма да събере боклуците след себе си, но от всички нас зависи дали такива кътчета от рая ще се запазят и за децата ни.  

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин