Карти срещу българщината - що е то? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Карти срещу българщината - що е то?
Автор: Александра Любова

Вглеждайки се дълбоко в българското, не можем да не отбележим и кусурите ни, освен всичко хубаво.

Ние сме народ, който умее да се оплаква от всичко, но същевременно се примирява с потрошените павета, сърдитите магазинерки и вярва в конспиративни теории. Друго си е да сръбнеш от домашната гроздова, да удариш силно по масата и да си кажеш, че сме си добре, защото бате Бойко така е казал по телевизора.

Не си истински българин, ако днес не видиш поне петима младежи с татуси на Левски…

България ще се оправи, когато____________, стане министър на _________.

В последно време бяхме поставени пред множество важни избори. Но избрахме ли наистина да погледнем трезво възможностите, които ни се предоставят или както обикновено избираме най-малкото зло? Цитираме Вазов, гордеем се с Левски, но същевременно сме съвременни герои на Алеко Константинов. 

Не си истински българин, ако бабите пред блока не са наясно с покупките в торбата ти и любовния ти живот през последните 5 години…

Против уроки се препоръчва червен конец, светена вода и __________.

Като истински балканци се примиряваме с недостатъците си и даже се гордеем с тях. Сърбите пият и се веселят, дори когато навън падат бомби, но и нашия нрав е несломим, колкото духа на бабките пред блока, когато обсъждат всички излизащи навън “наркомани” и да ги наречем “леки жени”.

Не си истински българин, ако цената на сиренето не те просълзява…

Разбирам носталгията на баба, когато се сетя за _________.

Във времена на безпаричие и цена на сиренето, гонеща тази на детските месечни надбавки, търкаме нови билетчета със същата надежда, с която чакаме новия месия. Но какво пък? Не е нужно всяко дете да яде сирене!

Не си истински българин, ако не чакаш някой да оправи нещата…

Глас народен – глас Божи. А народът иска ___________.

Уж чакаме някой да ни оправи, но вместо да се отправим към урната, тръпнем в очакване да разберем коя няма да получи роза от Евгени.

Най-достойната проява на българщината - _____________.

Не си истински българин, ако до 15-годишна възраст не си си изпил килограмите в ракия. Българите сме си странни - необикновена смесица от абсурди, която обаче ни пасва идеално и ни описва като народ. Нещото, което не могат да ни вземат е смехът. Както казваме, смехът е здраве! Трудно е да си го подсигурим, но често си го пожелаваме - на пролет връзваме мартениците на цъфнало дърво и правим венци на Цветница от върбови клонки. Да не забравяме и всекидневната дезинфекция с Витамин Р, предимно добит от ферментирало грозде.

За да се надсмеем над себе си, защото то това ни остана, нека разгледаме някои от любимите ни абсурди, които ни карат да се чудим дали да умрем от смях, срам или желание за билет за терминал 2.

Но има ли нещо лошо в това да бъдем клюкарката пред блока или вечно оплакващия се мърморко? Не носи ли всеки от нас поне частица от прословутата българщина, срещу която иначе неуморно негодуваме? Със сигурност всеки българин е способен на това - така казват създателите на “Карти срещу българщината” Мими Шишкова-Петрова и Радослав Петров. Това е българският вариант на световноизвестната настолна игра Cards against humanity, която е описана като “парти игра за ужасни хора”. В нея играчите създават забавни комбинации с произволни карти. На моменти смешно, на мометни дори вулгарно, едно е сигурно - тази игра ни позволява „безопасно“ да се поставим в обувките на „лошите“ и да прегрешим както прегрешават те. Само надсмивайки се над себе си сме способни да се разграничим от лошия пример в обществото.

Чрез картите ние наистина се потапяме в българската действителност, за да се надсмеем над нея. Мими и Радо са успели умело да уловят духа, хумора и отличителните белези на българина. Не е лесно да побереш всичко това в тесте с карти, но те са успели и то завидно добре. Чисто по български искахме да им намерим някакви кусури, но за наше огромно съжаление не успяхме. Но оставаме нащрек! 

Негативните проявления в нашето общество често се считат за табу, но “Карти срещу българщината” успява да ги посочи с пръст, използвайки умело хумора и сатирата. 

“Карти срещу българщината” е българският вариант на игра, която прекрачва границите на привидното благоприличие. 

Да ги преминем заедно? Само попълни празното място и създай своята смешна българска действителност.  

И ако случайно не ти е станало ясно - ето някои насоки как да бъдеш истински българин:

Обяснява как няма пари - бие се в супермаркета за олио, изнася със стекове.

Обявят извънредно положение - запаси се с най-важното  - тоалетна хартия.

Не гледа филми за възрастни - гледа предизборни кампании по телевизията.

Купува си S класа - слага ѝ газов инжекцион.

Мрази циганите - бута им по 20 лева да му свирят на сватбата.

Пенсията не стига - хоп 10 бона през балкона за телефонна измама.

Поживее в София една година - псува те на селянин.

Колата му 2000 лв, обаче е заделил 3500 за новия Iphone.

Има 400 лв спестявания, страх го е, че инфлацията ще ги изяде.

Има 800 лв спестявания - време е да ги вложи в нещо смислено като апартамент.

Питат го защо е против еврото - пази българския лев, а е ценител на немското качество.

Наближи декември - изпокара се с цялата рода, за да спести от подаръци.

Българинът не можеш лесно да го заблудиш. Той знае, че ни пръскат с коронавирус и споделя познанията си на Фб страницата, за да видят всички.

Линиите в небето не ни убягват, както и чиповете във ваксините. Пръскаме със светена вода против тях.

Купи си няколко стека цигари - децата му ядат само бой за вечеря.

Ваксина не ни трябва - ние си имаме ракия за дезинфекция, кисело зеле за имунна система и сланина за добра форма.

Странен народ е този българския, изморен, отруден, безпаричен, но надеждата е някъде там, а смехът най-добър приятел. Защото, когато не можем да променим или приемем нещо, то поне можем да се смеем, а това за сега никой не може да ни го вземе и ще го пазим и ценим винаги! Сега е момента и вие да грабнете едно тесте с “Карти срещу българщината” и да разсмеете вас и вашите приятели на следващата сбирка на по чашка.

Сега е моментът да се включите в нашата игра в Инстаграм, за да имате възможността да спечелите Карти срещу българщината.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Peika.bg (@peika.bg)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин