Къщата музей на Алеко Константинов в Свищов - Дунав - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къщата музей на Алеко Константинов в Свищов
Автор: Мария Ангелова

"Ний не умеем да ценим и не сме привързани страстно към нашата хубава природа. Защо? Защото не я знаем, защото живописната природа не се изучава нито в кафенетата, нито в кръчмите." - Алеко Константинов

Ако обичате да пътувате из България, тази дестинация трябва да е сред първите в списъка ви - къщата-музей на Алеко Константинов, основоположника на организирания туризъм в България. Тук ще откриете както истории от живота му, така и вдъхновение от страстта му към пътешествията (в едно интервю казва, че любимата му миризма е на железниците и параходите).

За музея

Още приживе Алеко подарява родния си дом на Свищовската община, а през 1926 г. той е превърнат в музей. Тук ще видите каква е била обстановката в богатите търговски къщи от последните години преди Освобождението – неслучайно в началото на Освободителната война тук два пъти отсяда руският император Александър II. Изложени са лични вещи, снимки и писма, които разказват за живота, размислите и мечтите на Алеко. Най-ценният експонат обаче е изложеното в стъкленица сърце на писателя, спряло да тупти твърде рано – когато той е едва на 34 години.

Насладете се и на градината на музея, от която се разкрива красива гледка към Дунав.

40402

За Алеко и туризма

За рождена дата на туристическото движение в България се смята 27 август 1895 г., когато след призив на Алеко Константинов във вестник „Знаме“, 300 души се изкачват на Черни връх. Именно това е събитието, заради което Щастливеца се смята за основоположник на организирания туризъм в България, а тази дата става рождена на Българския туристически съюз. И до днес всяка година стотици хора се изкачват на този ден на първенеца на Витоша.

Полезна информация: Работно време: 9-17 часа (понеделник до петък) и 9-16 часа (събота и неделя). Билет: 2 лв., учащи и пенсионери - 1 лв., беседа - 5 лв. (на английски - 10 лв.). Адрес: ул. Клокотница 6. За контакти: 0631/ 60 467.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в Българаия през 2016 г.".

Вижте още снимки от музея на Алеко:

40400

40401

40403

40405

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин