Каварна – да посетиш рок столицата на България - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каварна – да посетиш рок столицата на България
Автор: Невена Кръстева

България има много столици – морски, спа, европейски културни и спортни, но стане ли дума за рок столицата – не е нужна и секунда замисляне преди да се пренесете на Северното Черноморие, край величествения нос Чиракман – в Каварна.

За да заслужи името си, през годините тя е посрещала имена като Scorpions, Whitesnake, Dio, Billy Idol, Manowar, Deep Purple, Dream Theater, Accept, Nazareth, Twisted Sister... Много от рок легендите се влюбиха в българската публика и в каварненската сцена - и се връщат отново и отново.

Макар фестивалът Каварна Рок да е акцентът на годината, в градчето рок на живо се чува на всеки по-голям празник (да посрещнеш Джулая на Камен бряг е класика на всички класики, а Новата година настъпва задължително с твърда музика).

Градът си има своите младежки рок банди, а в няколкото бара в центъра на града вечер можете да ги чуете на живо.

Алеята на рока

Единствена по рода си в България – и къде другаде би могла да бъде? Намира се в градския парк на Каварна, точно до автогарата. Първият паметник в нея е на Рони Джеймс Дио – вокалист на "Елф", "Рейнбоу", "Блек Сабат", "Дио". Преди да си отиде от този свят през май 2010 г., той няколко пъти е свирил в Каварна. Втората статуя е на покойния Георги Минчев. Малко по малко Алеята ще се сдобива и с нови попълнения, за да има нещо ново, което да видите всеки път.

Какво още: Привлечени от рока, посетителите преоткриват Каварна с всяко свое идване. От крепостта Калиакра до плаж Болата и от Тюленово до Етнографския музей с неговата уютна градина – рок столицата на България има още много да ви покаже.

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Miglena Tomova, 13.08.2012 | 14:32
Добре са уловени характерните черти на града.Най - вярно е това ,че е далече от идеята за морски курорт/за съжаление!/Заповядайте и през зимата.
Абонирайте се за нашия бюлетин