Княжество Сийланд - непризнатата държава - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Княжество Сийланд - непризнатата държава
Автор: Александра Любова
Княжество Сийланд - непризнатата държава

Княжество Сийланд е непризната микродържава в Европа.

Разположена е в протока Ламанш, югоизточно от Англия. Днес на платформата живеят постоянно 27 души, а 4-ма имат статут на трайно пребиваващи.

През 1966 г. бившият майор от британската армия Пади Рой Бейтс се заселва заедно със семейството си в изоставената военна платформа Рафс Тауър, намираща се на около 10 км от английския бряг, близо до град Ипсуич.

Княжество Сийланд - непризнатата държава

След като се уверява, че тя е извън английски териториални води и не принадлежи на никоя държава, на 2 септември 1967 г. я обявява за независима държава под името Княжество Сийланд, с реална площ 500 кв. м. Едновременно с това приема и името принц Рой I.

През 1968 г. британските власти безуспешно се опитват да си възвърнат Рафт Тауър и изпращат кораб на военноморските сили срещу княжеството. От платформата откриват огън, което веднага дава повод на властите да заведат дело срещу принц Рой. Съдът обаче отказва да даде ход на делото с мотива, че конфликтът е протекъл на територия, която не е под британска юрисдикция.

Това развързва ръцете на принца, като княжеството пуска в обращение и своя валута, наречена сийландски долар, който е приравнен с американския. Сийланд печата и свои собствени марки и монети, които имат стойност най-вече в средите на филателистите и нумизматите. С течение на годините то се сдобива с конституция, флаг и герб, които обаче така и не са признати от никоя държава по света.

Княжество Сийланд - непризнатата държава
   
Княжество Сийланд - непризнатата държава

През 1978 г. тогавашният премиер на Сийланд Александър Ахенбах прави опит за преврат, докато принцът не е на острова. Опитът е неуспешен и Ахенбах, заедно със своите съучастници, е принуден да избяга в Германия. Там той започва да печата нелегално паспорти на Сийланд, които впоследствие са използвани в редица известни престъпления, от хора, нямащи връзка с него – включително при убийството на Джани Версаче.

От 1999 г. страната се управлява реално от сина на владетеля, който след смъртта на баща си (на 9 октомври 2012 г.) официално се възкачва на престола като принц Майкъл I.

Голям пожар избухва на 23 юни 2006 година вследствие на късо съединение. Нанесени са разрушения на стойност над половин милион английски лири, а платформата е временно евакуирана.

През 2000 г. на платформата е основана компанията „Хейвън“, занимаваща се с хостинг и други интернет-ориентирани услуги. Намеренията на принц Майкъл са да изгради казино, обсъжда се възможността там да бъдат разположени сървърите на нашумелия сайт Уикилийкс.

Посещенията до острова без изричното разрешение на член на семейството Бейтс са забранени и по действащата конституция на Сийланд (състояща се от 7 точки) се считат за незаконни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин