Кои са най-добрите градове за чужденци - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-добрите градове за чужденци
Автор: Стефан Стефанов
Кои са най-добрите градове за чужденци
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако искате да живеете в чужбина (или просто ви се налага), винаги стигате до въпроса какво ще е на новото място. Колко скъп ще е животът там, какъв е климатът, как е местната транспортна система, какъв е манталитетът на местните и пр.

За всички, които стягат куфарите, вероятно ще е полезно да знаят за проучването на InterNations. То е било проведено сред 14 хиляди души, живеещи и работещи в 160 чужди държави по света, а целта му е била да определи най-добрите градове за живеене.

Цената...

Изненадващо или не, една от челните позиции в тази класация е заета от държавата Еквадор в Южна Америка и по-точно – град Гуаякил. В последните години там бизнесът разцъфтява, местните са дружелюбни, а евтините стоки и услуги го правят привлекателен за чужди работници от цял свят. Едно от най-предпочитаните места за живеене там е кварталът Серо Сан Ана, който е на върха на хълм, до който стигате, изкачвайки точно 444 стъпала. Атмосферата там е бохемска, пълно е с арт магазинчета, а гледката към към река Гуаяс е наистина страхотна.

За съжаление, другият град, който вероятно би допаднал по дух на българите, също е през Океана. В последните години Мексико влиза в новинарските емисии предимно, заради бруталната война между наркокартелите, жертвите от които са десетки хиляди. Но това се случва в северните щати на страната - в столицата Мексико Сити престъпността намалява от 2011 г. насам, а местните хора са много мили и отзивчиви, свикнали да живеят в сплотена, но отворена общност. Всъщност, 91% от запитаните в изследването чужденци не се чувстват чужденци в този град. Освен това, наемите и храната са евтини, а латиноамериканците са известни със способността си да се забавляват.

...или кариерата

Гореизброените варианти посочиха местата,които са добри за живеене, ако основните ви приоритети са евтини консумативи и по-свежа атмосфера. Ако планирате да правите кариера, то ще трябва да си останете в Европа.

2/3 от запитаните в проучването са се преместили в Люксембург в търсене на добре платена работа, а чужденците формират около 40% от популацията на страната. Животът в центъра на град Люксембург обаче е достъпен по-скоро сред неженени или двойки без деца, защото е много скъп – малка спалня в апартамент със съквартирант лесно може да достигне до 1000 евро на месец. Семейните чужденци в миниатюрната държава предпочитат предградията, заради отличната транспортна система, с която могат да стигнат бързо навсякъде. Кварталите Белаир и Мерл са популярни сред чужденците, заради близостта си до Международното училище, а Бертранж и Страсен също предлагат сравнително евтини (за там) възможности за живот. Добрата новина е, че, въпреки заспалия си имидж, в Люксембург все пак има къде да разпуснете – просто трябва да се запътите към Клаусен, където това дали ще ви се получи купона ще зависи от това как го разбирате по-принцип.

Друго скъпо, но предпочитано от чуждестранните работници, място е най-големият швейцарски град Цюрих. Заплатите там са добри, а транспортната система е отлична, но пък хората не са толкова общителни. В този град чужденците предпочитат да се установяват близо до езерото Цюрих като кварталите Килшберг, Талвил, Хорген, Золикон или Мейлин.

Изводът, който можем да направим от тази класация, е, че няма абсолютно щастие, особено когато си търсите работа в чужбина. И в повечето случаи дори не се налага да взимате решения, защото приоритетите ви ще го направят, вместо вас.   

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин