Кои са най-големите национални паркове в света? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-големите национални паркове в света?
Автор: Елена Исаева

В света е пълно с уникални природни дадености, които си заслужава да се видят поне по веднъж. Те са толкова много, че един човешки живот не е достатъчен, но пък все трябва да се започне от някъде.

Предложенията, които ще намерите в тази статия се отнасят до най-големите (по площ) национални паркове в света. Те са като отделни светове, дори бих казала отделни вселени, защото крият в себе си толкова много красота, живот и интересни места, че няма как да не се влюбите в тях от първия път.

Кои са най-големите национални паркове в света?
Снимка: pixabay.com

Нека обаче да не забравяме, че когато се разхождаме из природата трябва да я пазим, не само за нас, но и за бъдещите поколения. За това нека бъдем добри към природата, за да бъде и тя добра към нас.

Ето и петте най-големи национални парка в света, които ако все още не сте посетили, то грабвайте куфарите, фотоапаратите и тръгвайте смело на едно истинско приключение сред природата.

Национален парк Североизточна Гренландия, Гренландия - С площ от 972 000 км² (375 000 мили²), Национален парк Североизточна Гренландия е най-големият национален парк в света. Намира се в североизточната част на Гренландия и е основан през 1974 г. Паркът е покрит предимно с ледени шапки и ледници, с много малко човешки селища. Той е дом на различни арктически диви животни, включително полярни мечки, арктически лисици, мускусни животни и моржове.

Трансгранична защитена зона Каванго-Замбези, Ангола, Ботсвана, Намибия, Замбия и Зимбабве - С площ от 520 000 км² (200 000 мили²), трансграничната защитена зона Каванго-Замбези е вторият по големина национален парк в света. Това е трансгранична защитена зона, която включва няколко национални парка и дивечови резервати в Ангола, Ботсвана, Намибия, Замбия и Зимбабве. Паркът е дом на разнообразна гама от диви животни, включително слонове, лъвове, леопарди, зебри и жирафи.

Национален морски паметник Papahānaumokuākea, Съединени щати – С площ от 362 073 km² (139 797 mi²), Националният морски паметник Papahānaumokuākea е третият по големина национален парк в света. Намира се в северозападната част на Хавайските острови и е създаден през 2006 г. Паркът включва разнообразна гама от морски местообитания, включително коралови рифове, подводни планини и дълбоководни ровове. Той е дом на различни морски видове, включително морски костенурки, китове, делфини и акули.

Морски парк Големият бариерен риф, Австралия – С площ от 344 400 км² (133 000 мили²), морският парк Големият бариерен риф е четвъртият по големина национален парк в света. Намира се край бреговете на Куинсланд, Австралия, и е създаден през 1975 г. Паркът включва Големия бариерен риф, който е най-голямата система от коралови рифове в света и дом на разнообразни морски видове, включително риби, костенурки и акули .

Национален парк Игуасу, Аржентина и Бразилия - С площ от 257 000 км² (99 500 мили²), Национален парк Игуасу е петият по големина национален парк в света. Намира се на границата между Аржентина и Бразилия и е създаден през 1934 г. Паркът включва водопада Игуасу, който е един от най-големите и зрелищни водопади в света. Освен това е дом на различни диви животни, включително ягуари, тукани и маймуни рев.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин