Кои са най-старите сгради в Милано? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-старите сгради в Милано?
Автор: Елена Исаева

Милано, град, известен със своята мода, финанси и културно богатство, може да се похвали с история, която е отразена в неговата архитектура. Докато Милано често се свързва с модерността, има няколко древни структури, които са издържали изпитанието на времето, предлагайки поглед към историческото минало на града. Ето някои от най-старите сгради в Милано:

Базилика Сан Лоренцо Маджоре:

Кои са най-старите сгради в Милано?
Снимка: pixabay.com

Датираща от римската епоха, базиликата Сан Лоренцо Маджоре е една от най-старите църкви в Милано. Първоначално построен през 4-ти век, той претърпя няколко реновации, като сегашната структура включва смесица от архитектурни стилове, включително романски и готически.

Basilica di Sant'Ambrogio:

Основана през 379-386 г. сл. н. е. от Свети Амвросий, базиликата Sant'Ambrogio е една от най-древните църкви в Милано. Неговата романска архитектура и историческо значение, включително съхраняването на мощите на Свети Амвросий, го правят задължително посещение за тези, които се интересуват от ранната християнска история на Милано.

Сан Назаро ин Броло (базиликата Сан Назаро Маджоре):

Първоначално построена през 4-ти век, Сан Назаро в Броло е друга древна църква в Милано. Базиликата се отличава със смесица от архитектурни стилове, включително романски и готически елементи, и е известна със своите сложни мозайки.

Базилика Сан Симпличано:

Базиликата Сан Симпличано, основана през 4-ти век, е една от най-старите църкви в Милано. Претърпял е реновации и допълнения през вековете, съчетавайки различни архитектурни стилове. В църквата се съхраняват забележителни произведения на изкуството и реликви.

Colonne di San Lorenzo (Колоните на Сан Лоренцо):

Колоните на Сан Лоренцо са останки от римска сграда, вероятно храм, датираща от 2 век сл. н. е. Колоните стоят на площад близо до базиликата Сан Лоренцо и са популярно място за събиране, особено вечер.

Санта Мария пресо Сан Сатиро:

Построена през 9-ти век, Santa Maria presso San Satiro е малка църква с очарователна оптична илюзия. Хорът изглежда много по-дълбок, отколкото е в действителност, благодарение на trompe-l'oeil от ренесансовия художник Донато Браманте.

Castello Sforzesco (замъкът Сфорца):

Докато части от Castello Sforzesco са били реконструирани през вековете, произходът му датира от 14-ти век. Замъкът е служил за различни цели, от крепост до резиденция на управляващите семейства на Милано. Днес в него се помещават музеи и художествени колекции.

Palazzo della Ragione:

Построен през 13-ти век, Palazzo della Ragione е историческа сграда, разположена в сърцето на Милано. Служи като гражданска сграда и се използва за административни и юридически цели. Интериорът включва голяма зала със зашеметяващ сводест таван.

Църква Сан Маурицио ал Монастеро Маджоре:

Датираща от 16-ти век, тази църква често е наричана „Сикстинската капела на Милано“ поради богато украсения интериор. Църквата се намира близо до базиликата Сан Лоренцо и дава поглед към ренесансовото изкуство на Милано.

Порта Тичинезе:

Първоначално порта в средновековните градски стени, Porta Ticinese е добре запазена структура, датираща от 12-ти век. Той е служил като един от главните входове на града и сега е видна забележителност в квартал Navigli.

 

Докато Милано несъмнено е град на модерността и иновациите, тези древни сгради предлагат осезаема връзка с миналото му. Проучването на тези исторически места позволява на посетителите да оценят слоевете история, които са оформили Милано в оживения метрополис, какъвто е днес.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин