Кои са най-студените места в света? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-студените места в света?
Автор: Peika.bg
Кои са най-студените места в света?
Снимка: pexels

Зимата не е любим сезон на всеки. Някои я свързват с празници, топли напитки, камина, ски и добро настроение. Други пък я асоциират със сняг и щипещи бузите студове.

През последните години в България зимите не са съпътствани с дебели снежни покривки и минават по-леко без драстични температурни спадове, но нека надникнем на местата, където термометрите показват фрапиращи неща, от които могат да ни настръхнат косите.

Гара Восток, Антарктика

Разположена близо до Южния геомагнитен полюс и на височина от около 3500 м над морското равнище, руската изследователска станция във Восток е постоянно студена, но никога по-студена от  21 юли 1983 г., когато регистрира най-студените регистрирани температура на планетата: –89,2 ° C (–128,6 ° F). Ключовата географска характеристика около Восток е езерото Восток, едно от най-големите езера в света, заровено под около 4 км лед и само по себе си е по-студено от всички други езера на земята. С огромната ледена маса отгоре, езерото остава замръзнало до около –3 ° C.

Еурика, Канада

Тази арктическа метеорологична станция е наречена най-студеното населено място в света. Изследователската база Eureka на далеч по-северния остров на Канада Елсмиър, която обединява 80-ия паралел, е създадена като метеорологична станция през 1947 г. и се гордее със средна годишна температура от около -20 ° C. През зимата все още е около 20 ° C по-хладно. За посетителите на Eureka ниските температури се съчетават само с високата цена на пристигането тук. За да добавите тази смръзяваща разходка към вашето пътуващо резюме, трябва да долетите от Resolute - което се равнява на около 20 000 щатски долара за самолетни билети.

Оймякон , Русия

Изглежда подобаващо, че място с такава свирепа репутация като Далечния изток на Русия (често погрешно наричано „Сибир“) също трябва да претендира за съмнителната чест да регистрира най-студената температура в северното полукълбо. В република Якутия, на около 350 километра южно от Северния полярен кръг, Оймякон се плъзна до сковаващата температура от –71,2 ° C (–96,1 ° F) през 1926 г., събитие, което изглежда се помни с необичайна привързаност, като се има предвид, че плоча в селото отбелязва случая. Очаквайте дълъг ден грубо шофиране от Якутск , на около 800 км на запад, ако планирате да отдадете почит на това чудо на живака.

Денали, Аляска, САЩ

В алпийския свят студените студове са факт от живота, но една планина стои над всички останали като най-арктичната на планетата. Денали, или връх Маккинли, най-високият връх в Северна Америка, отдавна се смята за най-студената планина на земята, като зимните температури падат до около –40 ° C (–40 ° F). За да изпитате пълната мразовитост на този връх в Аляска, трябва да сте алпинист - планината 6194 м се изкачва предимно от Западната крепост - но можете да я изкачвате от малко по-топли места с посещение или пътуване с раница през Националния парк Денали.

Улан Батор, Монголия

Разположен в монголската степ, на около 1300 м надморска височина, Ulaanbaatar е наречен най-студеният столичен град в света и наистина има сериозен зимен спад на температурата: през януари средната максимална температура в града е студена -16 ° C (3 ° F). Но с бързането на града към модернизация през последните години, има все повече и повече начини да се избяга от студа на Улан Батор. Можете да затоплите цифрите и ума си във внушителната колекция от музеи в града - било то музей на камила или музей за политическо преследване - или да потърсите топлина при 500 монаси в Gandantegchinlen Khiid, най-големият манастир в Монголия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин