Колелото на Фолкърк – инженерното чудо на Шотландия - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Колелото на Фолкърк – инженерното чудо на Шотландия
Автор: Peika.bg
Колелото на Фолкърк – инженерното чудо на Шотландия
Снимка: Giulio

Историята на невероятния въртящ се асансьор за кораби в Шотландия

Преди векове каналите през централна Шотландия са били удобен и лесен транспорт за хора и стоки, но с времето те излизат извън употреба. В края на 90-те страната решава да възобнови мрежата си от канали и да я пригоди към условията на задаващия се 21-и век, при това властите са искали да го направят с голям замах и инженерен гений.

Идеята е била да се възстанови плаването през историческите канали Форт&Клайд и Юниън, за да се съживи активността през централната част на страната. Преди двата канала са се събирали при Фолкърк, но нещата са се променили през 1933 г. и оттогава това е било невъзможно, защото Юниън се извисява на 35 метра над Форт&Клайд.

34435

Проблемът пред Scottish Canals е бил как да направят така, че да започнат да качват плавателните съдове от по-ниския канал към по-високия, а целта е било да го направят така, че резултатът да е символично свързан с настъпването на новото хилядолетие.

 34434

Това е било началото на Колелото на Фолкърк (The Falkirk Wheel ) - проект, който е излязъл на местното правителство около 85 милиона паунда, но на официалното откриване на съоръжението на 24 май 2002 г. Шотландия вече е разполагала с първия и единствен в света въртящ се асансьор за кораби (boat lift).

34436

Колелото работи на принцип, близък до този на виенското колело и напълно изпълнява предназначението си, а освен това е много внушително от инженерна и техническа гледна точка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин