Колкина дупка – най-дълбоката пещера в България - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Колкина дупка – най-дълбоката пещера в България
Автор: Peika.bg

Знаете ли коя е най-дълбоката пещера в България?

>

>

Най-вероятно не сте чували за Колкина дупка. Тя е дълбока 408 м и се намира се в Понор планина до село Зимевица, община Своге. След като бе измерена през 2017 г., тя измести от първото място смятаната за най-дълбока пещера у нас Райчова дупка (397 м), която се намира в Троянския балкан.

Чак през 2007 г. група местни пещерняци се захванаха с изследването на Колкина дупка. След няколко години работа те откриват цял нов свят с подземни реки, зали с големината на футболно игрище и красиви пещерни образувания. Освен това там се усеща силно въздушно течение, което е знак, че има още галерии.

Колкина дупка е първата пещера в страната, преминала границата от 400 м дълбочина. До момента проучването ѝ е отнело повече от 11 години, като все още има неизследвани части. Задължително трябва да отбележим, че мястото не е подходящо за хора, които нямат специализирана подготовка – от гледна точка на физика, на екипировка и тренинг.

Според изследванията на специалисти този природен феномен има потенциал за развитие – до 800 м денивелация и над 10 000 м хоризонтални галерии. Местните знаят за пещерата от десетилетия и по време на социализма те дори взривили входа ѝ, за да не падат животни в пропастта. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин