Вижте коя е най-старата къща в Стария град в Пловдив - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте коя е най-старата къща в Стария град в Пловдив
Автор: Peika.bg
Вижте коя е най-старата къща в Стария град в Пловдив

Знаете ли коя е най-старата в архитектурния резерват в Пловдив?

Това е къщата „Клианти”. Тя се намира срещу къща „Ламартин” и близо до Ритора и до Римския стадион. Само допреди 10-ина години тя бе същинска руина, но вече може да бъде посещавана от туристи и със сигурност може да се каже, че е една от най-красивите в Стария град.

Несиметричната къща е построена в средата на XVIII в. и е преустроявана няколко пъти през XIX в. Най- значимата промяна е направена през 1817 г. В годините тя сменя няколко собственици. Къщата има статут „Народна старина” от 1949 г., а през 1995 г. е обявена за паметник на културата от национално значение.

От възрожденските къщи в Стария град „Клианти” е най-старата, с най-богата вътрешна декорация и уникална архитектура. Първите опити за нейното възстановяване са направени през 1971 г., но голяма част от намеренията са останали на хартия. През 2003 г. се започва с нейното фактическо реставриране, което продължава доскоро.

Вижте коя е най-старата къща в Стария град в Пловдив

Къщата е на два етажа, на първия се влиза в голям покрит двор, изграден още през първия строителен период. Помещенията, които са възстановени, са имали спомагателна функция за домакинството. В североизточното помещение са възстановени огнището, навесът над огнището, миндерът и долапите.

До втория етаж води красива извита стълба. Там има три стаи на различни нива и хайет с много прозорциОрнаменталната украса по стените в двете основни помещения на етажа е изключително богата и със запазени дървени елементи. Стенописите са многоцветни и включват растителни орнаменти, букети и вази с цветя. Дървените тавани са изписани с многообразни композиционни схеми, мусандрите са изрисувани с букети от рози, а вратите са богато декорирани. В една от стаите са възстановени уникални пейзажи от Виена и Константинопол, изпиани през 1817 г. 

Вижте коя е най-старата къща в Стария град в Пловдив

Не пропускайте да разгледате къщата „Клианти” при следващото си посещение в Пловдив!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин