Кой е съвременният начин за търсене на съкровища? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кой е съвременният начин за търсене на съкровища?
Автор: Peika.bg
Кой е съвременният начин за търсене на съкровища?

Днес ще ви представим един съвременен метод за лов на съкровища. Геокешинг (от англ. Geocaching) е игра, която предлага забавен начин да прекарате времето си на открито. Geo – Земя и cache – тайник, буквално земен тайник, е игра, в която участниците използват GPS приемник или друга навигационна техника, за да крият и откриват различни по големина контейнери (наричани „геокешове“ или просто „кешове“, на англ. съответно geocaches или caches) практически навсякъде по света.

С тази игра можете да превърнете деня си в същинско приключение. Типичният геокеш е малък водонепроницаем контейнер, съдържащ дневник (logbook) и „съкровище“ – обикновено някакви играчки или дребни предмети с незначителна парична стойност. Има скрити геокешове в над 100 държави по света и на всички седем континента, включително Антарктида.

Geocaching е приложение за смартфон, за да намира скрити „кешове“ във вашия квартал или някъде из природата. Те представляват своеобразни контейнери с всякакви размери, които могат да бъдат замаскирани, за да се впишат в заобикалящата ги среда. Вътре има дневник, където да се отбележите, че сте открили съкровището, а също и самото съкровище – различни дрънкулки за търговия. 

Когато си инсталирате приложението за геокешинг на телефона, там ще откриете милиони активни геокешове по целия свят. Някои кешове са лесни за намиране, докато други може да изискват дълъг преход, така че проверете трудността и оценките на терена на уеб страницата, преди да тръгнете. Трудността и рейтингът на терена „1 звезда“ са почти подходящи за малко дете.

Размерите на кеша също се дават онлайн, така че да имате представа колко точно обемно нещо трябва да търсите. Но кешовете обичайно съдържат дребни предмети и дрънкулки, така че не си представяйте огромни сандъци. Правилото за геокеширане е, че ако вземете нещо от кеша, трябва да го замените с нещо с еднаква или по-голяма стойност. Важно е да не забравите да подпишете дневника в кеша, за да докажете, че сте го намерили.

Когато се впуснете в търсене, гледайте за предмети, които изглеждат не на място (неестествени купчини пръчки и т. н.) Проверете отново размера на кеша в приложението; можете да използвате и функцията за подсказване, ако е необходимо. Имайте предвид обаче, че най-добре е да не бързате и да бъдете търпеливи. Има случаи, в които кешовете са скрити в стари трупи или скални купчини, които са дом и на други същества, така че бъдете внимателни. Носете със себе си портативна лопата и фенерче. Може да ви бъдат от ползва, за да достигнете до някои по-добре скрити кешове. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин