Кратка история на тажина - истински вкус от Маракеш! - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кратка история на тажина - истински вкус от Маракеш!
Автор: Peika.bg
Кратка история на тажина - истински вкус от Маракеш!
Снимка: beckyvandijk.com

Ако сте решили да посетите прекрасния град Маракеш, то стомахът ви със сигурност вече се вълнува от възможността да опита вкусната мароканска кухня! В нея има едно ястие, което не бива да пропускате - това е тажин! То е уникално за Маракеш, а сега ще разберете защо!

Какво е тажин?

Тажинът е глинен съд, който се състои от две части - плоска основа с кръгли ниски страни и голям конусовиден капак. По време на гответе той се поставя в долната част. Танижът може да се приготвя на фурна, на газ или върху печка, но традиционният метод на готвене е върху дървени въглища. 

Основни съставки в тажина

Името на ястието "тажин" идва от наименованието на съда, в който се приготвя. В него най-често се слага говеждо, агнешко или пилешко месо. Богатият вкус става от добавянето на различни билки, подправки, консервирани плодове. Може да се сложи още и: чесън, шафран, кимион, солен лимон и куркума. В по-съвременния вариант се добавят и различни зеленчуци - лук, морков, картофи, тиквички. След това се налива вода, капва се зехтин и се оставя да се готви върху дървените въглища. 

Кратка история на тажина - истински вкус от Маракеш!
Снимка: http://partaste.com/

Произход на тажина

Това ястие е по-скоро мъжко, защото в оригиналната си рецепта има само месо, подправки, вода и зехтин. В миналото, през почивния си ден, мъжете често се събирали в парковете на града, заедно с други търговци, за да разговарят, докато си правят своеобразен пикник. Както можете да се досетите, основното меню било съставено именно от тажина. Тъй като той се приготвя много лесно, мъжете се заемали с тази задача, тъй като жените трябвало да гледат децата и да въртят цялата къща. Дори днес, обикновено мъжете в семейството правят тажина. 

Традиционни методи за готвене на тажин

Мъжете дори не палят сами огъня за приготвянето на тажина. Единственото, което трябва да направят, е да занесат тажина в хамама (турска баня). Там, върху горещите въглища, с които подгряват водата, се приготвя традиционното мароканско ястие. След няколко часа (или пък след цяла нощ) къкрене на бавен огън, то е готово. 

Кратка история на тажина - истински вкус от Маракеш!
Снимка: steemit.com

Тажинът днес

Днес посетителите на Маракеш могат да поръчат тажин в ресторантите в града или дори от някоя улична сергия. Разбира се, не е необходимо да чакат няколко часа, защото тажинът се приготвя предварително. Ако пък искате сами да си го сготвите, отидете в някоя месарница. Там ще ви дадат месо, което няма нужда да обработвате, а директно можете да сложите в тажина. След това се отправете към най-близкия хамам и оставете вашето ястие в пещта. След няколко часа ще можете да се насладите на това блаженство с вкусен хляб и чаша ментов чай!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин