Краят на рязането на тръстиката в Барбадос - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Краят на рязането на тръстиката в Барбадос
Автор: Елена Исаева

Барбадос е малка островна държава от групата на Малки Антили. Независима държава е от 1966 г. Със своето благоприятно географско разположение и красиви природни дадености, Барбадос е една от най- желаните туристически дестинации в Карибския басейн. Климатът също е чудесен и предразполага за приятна почивка. Можете да се разходите с корабче и да се насладите на красотата на острова, за да го видите от друг ъгъл, или да се гмурнете в чистите океански води, където има спиращи дъха гледки на кораловите рифове, които ограждат целия остров.

В изумрудено зелените водище се срещнете с красиви рибни пасажи и всевъзможни обитатели на безкрайния морски свят или просто поплувайте с костенурки. А за любителите на тъмния летен загар,плажовете са безкрайни, с фин пясък и природни чадъри – палми, приятно надвесили клони като ветрила. Тук много младоженци изкарват незабравим меден месец, или избират това място, за да си кажат заветното „да“ и да се врекат във вечна вярност и обич, запазвайки прекрасен спомен от това екзотично райско място.

Краят на рязането на тръстиката в Барбадос
Снимка: pixabay.com

Друга атракция на острова е посещение на пещерата на Харисън, която можете да достигнете с електрически трамвай. Ще се озовете в дълбините на земята, на място сред варовикови скали, езера и водопади. Също така можете да посетите красивите градини, където можете да наблюдавате маймуни, мангусти, колибри и други екзотични обитатели. Ще се почувствате като в приказна страна, тук времето спира, няма да искате да си тръгнете и ще бъдете изненадани колко бързо са минали няколко часа.

Краят на рязането на тръстиката в Барбадос
Снимка: pixabay.com

Задължително трябва да посетите и някой от ресторантите и заведенията. Барбадос е и кулинарна столица на Карибите. Опитайте от националните ястия, приготвени с пресни морски дарове, както и местния ром, който със своя аромат и уникален вкус на фина захарна тръстика нежно гали небцето, както и да го купите за подарък на близки и приятели.

Производството на захар наред с туризма е важен отрасъл в икономиката на Барбадос. Някога той е бил най–големият производител на захарна тръстика в света. За това още от 80–те години на XVIII век тук се празнува рязането на тръстика в края на сезона на рязане, през месец юли и началото на месец август. Празникът продължава няколко седмици. Наситен е с различни събития – благодарствени литургии, музикални концерти, многобройни кавалкади по всички краища на острова. В столицата Бриджтаун се провежда най – голямото празненство от фестивала – „Краят на рязането“.

Краят на рязането на тръстиката в Барбадос
Снимка: pixabay.com

Най–добрите и най–бързи резач и резачка на захарна тръстика се удостояват с титлите крал и кралица. Надпреварата и конкуренцията са големи. Това е национален празник за страната. Излиза парад от процесия с празнично украсени каруци в цветна палитра, които изпълват улиците на града. Талантливи музиканти и танцьори забавляват многобройната публика. Някои от по – смелите от тях преминават величествено покачили се на кокили. Вечерта небето се озарява от грандиозно шоу с фойерверки, празненството продължава до сутринта. Организира се панаир със сергии, където се предлагат ръчно изработени произведения от местната бейджанска култура. Участие вземат всички възможни сфери на културата и занаятите – земеделие, музика, поезия, фолклорен театър, производство на храна и напитки. Провеждат се и плажни игри. Това е един своеобразен карнавал на изобилието и кутлтурните траиции на остров Барбадос. Събитие, което предоставя възможност да съчетаете много дейности и да запазите незабравими преживяни спомени  по време на годишната си ваканция.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин