Квебек е първата провинция в Канада, която пуска паспорти за ваксини - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Квебек е първата провинция в Канада, която пуска паспорти за ваксини
Автор: Peika.bg
Квебек е първата провинция в Канада, която пуска паспорти за ваксини

Квебек е първата провинция в Канада, която обяви въвеждането на ваксинационен паспорт. Подобно на програмите в Ню Йорк и Европа, пропускът ще позволи на хората да докажат, че са напълно ваксинирани и ще важи за достъп до някои несъществени услуги.

Пропускът трябва да бъде въведен на 1-ви септември, тъй като Квебек е изправен пред неизбежна четвърта вълна. Вместо да затвори отново провинцията и да затвори несъществени предприятия, здравният министър на Квебек Кристиан Дюбе заяви на пресконференция във вторник, че ще бъде въведен паспорт за ваксина като начин за контрол на вируса.

„Идеята е ние да позволим на хората с паспорта достъп до тези услуги само от 1-ви септември, вместо да ги затваряме по домовете им”, заяви Дюбе.

Пропускът ще покаже ваксинирания статус на човек и ще се изисква в ресторанти, барове, фестивали, фитнес зали и киносалони. Културни забележителности и основни услуги като магазини за хранителни стоки са изключени от програмата.

Хората ще могат да получат достъп до паспорта на ваксината чрез безплатно приложение за смартфон, въпреки че Дюбе каза, че хартиена версия ще бъде приета и от хора без достъп до телефони. Днес ще стартира пилотен проект за тестване на системата преди официалното стартиране през септември.

Като се вземе предвид увеличаването на случаите и задаващата се есента, която идва с връщането в училище и обратно на работа и очакваното разпространение на Делта варианта, има условия за разгръщане на паспорта за ваксинация, каза Дюбе.

Подобно на останалата част от Канада, Квебек отчете успех в кампанията си за ваксинация. Според официалния тракер 84% от допустимото население са получили първата си доза, докато 70% са напълно ваксинирани. Въпреки силното навлизане обаче, силно заразният вариант на Delta засилва инфекциите с COVID-19 в цялата провинция-особено сред неваксинираните и частично ваксинираните хора.

Канада отвори границите си за напълно ваксинирани американски туристи в понеделник и се готви да разреши напълно ваксинирани посетители от останалия свят от 7септември. Очаква се туристите в Квебек да бъдат задължени да участват в системата за здравни карти на провинцията. Когато посещават Канада, пътниците са помолени да въведат статуса си на ваксинация в приложението ArriveCan, преди да се качат на полета си, така че е възможно след това да могат да използват това приложение за достъп до пространства, където се изисква паспорт на ваксината – но подробностите все още не са потвърдени.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин