Остров Елсмир – суровата и дива северна красота - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Елсмир – суровата и дива северна красота
Автор: Елена Исаева

Някъде далеч на север и по-точно в най-северната точка на Америка се намира почти непокътната екосистема – остров Елсмир. Той е цели 2 пъти по-голям от Исландия и е много близо до Северния полюс – само на 756 км.

Елсмир е третият по големина остров в Канада и десетият в света. На това така отдалечено място няма никаква слънчева светлина цели 5 месеца – от началото на месец ноември до края на месец март.

Островът е много интересен, освен това буквално е място на крайностите. Температурите варират от – 45 до + 7, а понякога дори + 21 градуса. Елсмир е един от най-големите острови на света и въпреки това е доста слабо населен. Единственото селище там е Грис Фиорд. Намира се на южното крайбрежие и представлява най-северната община в Канада. Селцето е основано през 1953 г. и се населява от около стотина ескимоси.

На остров Елсмир липсват дървета. През лятото, когато се топят снеговете се появява красива арктическа растителност, като например арткическите макове.

Елсмир е дом на много интересни животни – полярният заек, северен елен карибу и много други. На острова се намира най-голямото езеро зад Северния полярен кръг – езерото Хейзън, което е с дължина от 70 км. Друго изключително красиво място е масивът Грант Ланд. В него се намира и най-височкият връх не само на острова, но и в източната част на Северна Америка – връх Барбо. Той се издига на 2600 метра надморска височина. Бреговата линия на Елсмир е назъбена и изпълнена с уникални фиорди, които формират спиращи дъха гледки.

Най-северното място в света, населявано от хора се казва Алерт и се намира на североизточния браг на остров Елсмир. Тук климатът е класически полярен – около 10 месеца в годината цялата територия на това място е покрита от дебел слой сняг и лед. Температурите падат до минус 40 – минус 50 градуса, което се счита за напълно нормално. Ще се запитате защо на някой му е притрябвало да живее на толкова отдалечено и студено място? В Алерт има 2 много важни научни станции – едната е обсерватория, а другата е метеорологична.

Въпреки рекордно ниските температури и ледената изолация, островът е много красив. Благодарение на това, че няма почти никакво население въздухът тук е изключително чист и флората и фауната се живеят съвсем необезпокоявано. На Елсмир няма замърсявания и това е една от малкото толкова чисти екосистеми в света.

Остров Елсмир – суровата и дива северна красота
Снимка: Altaobscura.com

Това бяло магично място не е популярна туристическа дестинация, но въпреки това има малък брой туристи всяка година, само в района на селището Грис Фиорд. Ексурзията до тук разбира се е много скъпа, тъй като мястото е доста трдунодостъпно. На този остров, брулен от силни и смразяващи ветрове има места, на които никога не е стъпвал човешки крак. Какви ли тайни се крият именно там? Едва ли ще разберем и дано не. Смятам, че е редно да има места по света, на които да не стъпват хора, да е диво и чисто.

През 1988 г. част от острова е обявена за национален парк, като в пределите му влиза и езерото Хейзън.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин