Лаутербрунен – приказна долина в Алпите - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лаутербрунен – приказна долина в Алпите
Автор: Peika.bg

Понякога природната красота е толкова завладяваща и запомняща се, че провокира позитивното в хората и ги превръща в част от себе си. Онези, които могат да творят, се вдъхновяват, а останалите просто остават без дъх. Точно такова място е долината Лаутербрунен.

Долината и селото Лаутербрунен се намират в Бернски Оберланд в швейцарските Алпи на 70 километра югоизточно от Берн. Долината е широка около километър и е разположена между гигантска скала и планински върхове. Тя е формирана от отдръпването на ледниците и се разширява на юг, а след това тръгва на югозапад, образувайки едно голямо U.

Лаутербрунен означава „много потоци“ и названието идва от 72-та потока, които се спускат от вертикалните скали към долината, като някои от тези потоци са истински водопади, падащи от неколкостотин метра височина.

Най-известните водопади там са Стаубах с височина 300 метра, но много известни са и водопадите Трюмелбах, които са зад планината. През тях всяка секунда минават по 20 хиляди литра вода, които падат от 200 метра височина. Тези водопади са толкова мощни, че са издълбали дефилета във формата на тирбушони във варовиковите скали, но пък през зимата обемът им силно намалява. Интересното е, че водопадите Трюмелбах са останали незабележими до 1877 г., когато е бил прокопан тунел през планината.

По-горе стана въпрос за природната красота и инспирацията, която вдъхва на творците. В случая с Лаутербрунен това наистина е така, защото мястото е вдъхновило трима световноизвестни творци - Йохан Гьоте е написал за долината поема на име Песен за духа на водопадите“, по която Франц Шуберт по-късно е написал музика. Дж. Р. Р. Толкин е бил вдъхновен от скалните масиви на Лаутербрунен и ги е увековечил като Мъгливите планини в „Хобитът“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин