Легендата за Гложенския манастир - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Легендата за Гложенския манастир
Автор: Елена Исаева

Нашата история, култура и духовенство са толкова богати, че понякога се питам има ли друга подобна страна в света? Не казвам, че сме единствените по тези критерии, но определено сме уникални и това никой не може да ни го отрече.

България е дом на толкова много природни и исторически забалежителности, че трудно могат да бъдат побрани в думи, но все пак трябва да се опитаме. Eдно от богатствата ни определено са многобройните манастири, които освен, че са истински архитектурни шедьоври, определено крият интересни артефакти и още по-интересна и чудна история. Голяма част от българските манастири имат и своите легенди и митове, на които сами решавате дали да вярвате.

Легендата за Гложенския манастир
Снимка: wikipedia

Ще ви представя легендата за Гложенския манастир. Уникално място с повече от уникална гледка.

Според най-разпространената легенда, името на манастира идва от киевския княз Георги Глож, който през 1230 г. със своята войска е взел участие в легендарната битка при Клокотница, където помогнал на българския цар Иван Асен II да разгроми епирския владетел Теодор Комнин. След благоприятния изход от битката, българският цар разрешава на киевския княз да се засели трайно в тези земи. Самото село също носи името на фамилията Гложене. Скоро след това, князът решил да построи там манастир.

Първоначалният замисъл бил, манастирът да бъде изграден над село Градище и да носи името „Преображение“. Да, но малко след завършването на строежа, стените на манастира започнали да се рушат, а иконата на Свети Георги изчезнала и дълго не могли да я открият. Накрая я намерили сред клоните на едно дърво на един висок и стръмен връх. Върнали я в манастира, но за жалост на другия ден установили, че отново е изчезнала. Това се случило точно три пъти и тогава киевският княз го приел за знак и решил да премести именно там основната сграда на манастира и да го нарече „Свети Георги Победоносец“. В наши дни в манастира се съхранява копие от иконата на светеца, а оригиналът се намира в Ловешката митрополия.

Независимо дали ще изберем да вярваме или не на тази легенда, безспорен факт е, че мястото, на което е построен манастирът е много стратегическо и го е пазело от набезите на турците.

Манастирът е свързан с почти всяко историческо събитие на нашата територия още от както той самият съществува. В края на 18 и началото на 19 век братството на манастира развива много голяма просветна и културна дейност, като именно манастирът е бил едно от най-големите кулутрни средища по това време. Гложенският манастир дарява средства за да се построят метох и килийно училище в село Малък извор, което се намира много близо да светата обител. Един любопитен факт е, че Васил Левски много често е отсядал в Гложенския манастир при тогавашния игумен Хаджи Евтимий Симеонов от Сопит, който е бил доста близък приятел на Апостола и освен това е бил член на тайния революционен комитет. Игуменът е известен с това, че е бил прочут лечител и по не напълно доказани данни се смята, че е бил един от първите бълграски хирурзи. В наши дни може да видите и самото скривалище на Васил Левски.

Интересен факт, който малко хора знаят е, че Гложенският манастир е по-стар и е разположен на по-високо от манастирския комплекс е Метеора, Гърция.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин