Най-красивите манастири в България – част 3 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-красивите манастири в България – част 3
Автор: Елена Исаева

В България има много манастири, като всеки един от тях има своята красота и очарование и е трудна всички да се поберат в една класация, за това ще ви представя най – красивите от тях в няколко статии.

В тази трета част за манастирите ще ви запозная с още три български манастира – Лопушански, Клисурски и Драгалевски, които също си заслужава да посетите.

Най-красивите манастири в България – част 3
Снимка: Елена Исаева

Лопушанският манастир е още едно красиво място, което ви препоръчвам да посетите. Той се намира в Стара планина, област Монтана, близо до село Георги Дамяново, което някога се е казвало Лопушна. На мястото на сегашния манастир е имало друг, който е бил построен през Второто Българско царство.

През 1688 г. манастирът е бил почти напълно унищожен по време на Чипровското въстание и дълго се е наричал „пустият манастир“, защото не е бил обитаван. През 1853 г. обаче, започва неговото възстановяване и в последствие той се превръща в много важен духовен център за българите.

Най-красивите манастири в България – част 3
Снимка: Елена Исаева

 

Следващият манастир, който препоръвам да видите се намира близо до Лопушанския и е чудесно да съчетаете двата в една екскурзия. Това е Клисурският манастир. Той е действащ девически манастир и се намира между градовете Берковица и Вършец. Още едно красиво кътче от нашата земя, на което да се насладите.

И този български манастир, както и много други е имал тежка съдба. Бил е многократно опожаряван, но винаги след това е бил изграждан на ново. Църквата и манастирът са реставрирани последно през 1936-37 години, като в този си вид са се запазили и до днес. Реставрацията е дело на няколко самоковски майстори, които изработват и иконостаса на църквата.

Драгалевският манастир е още едно място, което е чудесно за еднодневна разходка. Намира се близо до София, на Витоша планина и може да се съчетае с Боянската църква, Боянския водопад или дори с изкачване на Черни връх. До манастира има хубав асфалтов път и може да се стигне много лесно с автомобил.

Най-красивите манастири в България – част 3
Снимка: Елена Исаева

Манастирът се намира в софийския квартал Драгалевци. Той се казва „Успение Богородично“. Манастирът е основан още от Иван Александър. Тези най-стари сведения за манастирската обител са записани във „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман. Той става много прочут и с право е наричан „Царски манастир“ и макар да не е лавра (централен манастир), той е най-важният сред останалите 14 манастира, които образуват прочутата Софийска Света гора.

Манастирът представлява голям комплекс от църква, жилищни и стопански сгради. Както почти всички манастири у нас, и този е бил опожарен и запустял след завладяването на София от османските турци през 1382 г. През 1476 г. един софийски болярин на име Радослав Мавър подновява и изографисва църквата. Надписът над входната врата и ктиторските портрети на Радослав Мавър, жена му Вида, които се намират на северната стена, както и на двамата му синове Никола и Страхил (срещу тях) са с много голямо значение за Драгалевския манастир.

В наши дни манастирът е женска обител. Намира се в красива, гъста и много прохладна гора и е приятно място за разходка, особено в по – топли летни и есенни дни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин