Най-красивите манастири в България – част 2 - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-красивите манастири в България – част 2
Автор: Елена Исаева

В България има много манастири, като всеки един от тях има своята красота и очарование и е трудна всички да се поберат в една класация, за това ще ви представя най – красивите от тях в няколко статии.

Гложенският манастир е следващият, който ще разгледаме. Ако не сте били там, непременно го посетете. Той сякаш е кацнал на скалата, гледките от него са наистина много красиви. В манастира има скривалище на Васил Левски, както в повечето подобни места у нас.

Най-красивите манастири в България – част 2
Снимка: Елена Исаева

 

От архитектурна гледна точка, Гложенският манастир е много интересен, защото предната му част буквално е построена на ръба на една масивна скала.

Манастирът се казва „Свети Георги Победоносец“ и се намира до село Гложене, Ловешко, само на 12 километра от град Тетевен. Предполага се, че е основан в началото на 13 век.

Етрополският манастир е още една прекрасно място в България, което не бива да пропускате. Намира се съвсем близо до град Етрополе, дори от центъра на града спокойно може да се качите до манастира. Манастирът се казва „Света Троица“ или още е наричан „Варовитец“ по името на красив водопад, който се намира точно зад манастира. До водопада се слиза по малка, леко стръмна пътечка.

Най-красивите манастири в България – част 2
Снимка: Елена Исаева

Етрополският манастир е бил основан още през Средновековието. Една легенда, което местните разказват гласи, че възникването на обителта е свързано с името на Св. Иван Рилски, който се бил установил в една от пещерите в близката местност Варовитец, преди да се оттегли като отшелник в Рила планина.

Манастирският комплекс е много красив, както и природата около него. Определено е чудесно място за разходка през уикенда. И тук чест посетител е бил Васил Левски, като и до днес е запазено неговото скривалище. В комплекса има и различни животни – коне, зайци и други.

През 16 и 17 век Етрополският манастир е бил едно от най-значимите книжовни и просветни места по българските земи, като в него възниква и се развива прочутата Етрополска калиграфско-художествена книжовна школа. Тук са творили едни от най - видните преписвачи, съставители на църковни сборници и книги, художници и  други майстори.

Основател на Етрополския манастир и най-изявен представител на тази школа е калиграфът-орнаментатор йеромонах Данаил. Според някои изследователи и литературни източници, неговият най-ранен познат ръкопис е „Требник“ от 1592 г. Ръкописите, които са произлезли от Етрополската калиграфска школа, са били изписани с характерното за нея писмо „етрополски калиграфски полуустав“. То е уникално по рода си, защото е имало много ясно изразен орнаментален характер и както може да се види, подчертана геометрична точност.

Манастирът „Свети Мина“ е не по – малко красив от останалите в тази класация. Той се намира съвсем близо до София – между квартал Бенковски и село Кубратово. Той още се нарича Обрадовски манастир, защото някога квартал Бенковски е бил разделен да две махали или села – Биримирци и Обрадовци. Много от вярващите казват, че тук се случвали чудеса, че се изпълнявали желанията на хората, може и така да е. Мястото е красиво, има много голям двор със зеленина, маси и пейки. Освен това има няколко зали, в които се правят кръщенета и сватби.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин