Любопитни факти за Аржентина, които може би не знаете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за Аржентина, които може би не знаете
Автор: Елена Исаева

Аржентина е една много красива страна, която се намира в Южна Америка и е дом на много интересни загадки, красива природа, спиръщи дъха гледки, колоритна култура и какво ли още не. Тя е една дестинация, която определено трябва да се посети и то за по – дълго време, за да може да се разгледа по – обстойно, защото определено си заслужава.

Ето и някои любопитни факти за нея, които ще ви се сторят доста интересни:

Любопитни факти за Аржентина, които може би не знаете
Снимка: pixabay.com

1.Името на страната идва от латинската дума за сребро. Една легенда или по – скоро предание, гласи, че туземците са давали сребърни подаръци и дарове на оцелелите корабокрушенци от експедицията на Хуан Диас де Солис, което дава повод за възникването на легендата за Сребърните планини, която е широко разпространена сред първите европейски изследователи на Рио де ла Плата (Сребърната река). От там идва и името на Аржентина.

2.Аржентина има свое собствено национално цвете, „Erythrina“, известно още като „петльов гребен“.

3.Аржентина е на първо място в света по количество месо, изядено от местните жители. Тук всички ядат месо, именно на него се основава националната кухня.

4.В Аржентина има доста животниски видове, които не се срещат никъде другаде по света.

Любопитни факти за Аржентина, които може би не знаете
Снимка: pixabay.com

5.В началото на миналия век в аржентинската столица Буенос Айрес е било открито метро, което автоматично го превръща в първата „подземна железница“ в южното полукълбо на Земята.

6.В Аржентина през 1920 г. започва да работи първата в света радиостанция. По време на първото си предаване тя излъчва операта на Рихард Вагнер от столичния театър.

7.Статистиката показва, че най-известният аржентинец в света е бил революционерът Че Гевара. Следва го футболистът Диего Марадона и то с много малка разлика.

8.Името на аржентинската столица Буенос Айрес, в буквален превод от испански език означава „добър вятър“ или „чист въздух“.

9.Буенос Айрес е официално признат за град с най-висока концентрация на футболни клубове в целия свят.

10.Най – известният президент в историята на Аржентина е Хуан Перон, като емблематично лице за неговото управление е съпругата му Ева, която става известна и влиза в историята с името „Закрилницата на безризите“.

11.В Аржентина се намира най – южно разположения град в света – Ушуайа, от който тръгват повечето български антрактически експедиции за ледения континент.

Любопитни факти за Аржентина, които може би не знаете
Снимка: pixabay.com

12.На границата между Аржентина, Бразилия и Парагвай е разположен знаменитият национален парк „Игуасу“, заемащ 55 хил. хектара. Паркът е едно от съвременните чудеса на света – 275 водопада, които спускат за 1 секунда 5000 m³ вода от височина 70 m.

13.Андите, най-голямата планинска верига в Южна Америка, се издига по дължината на западната граница на Аржентина. В Патагония те образуват естествена граница между държавите Аржентина и Чили. На север Андите са най-високи и обширни, където много върхове се издигат над 6400 m. Връх Аконкагуа, който е висок 6960 метра над морското ниво е най-високият от тези върхове, а освен това е и най-високият връх в западното полукълбо.

14.Официалният език в Аржентина е испанският. Той се говори от почти цялото население на страната.

15.Лунфардо е диалектна смесица между испански и италиански език и е широко разпространен в столицата Буенос Айрес.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин