Любопитни факти за град Пиза - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за град Пиза
Автор: Елена Исаева

Ах, тази Италия. Пълна е с толкова красота и романтика, че където и да се озовете няма да съжалявате. Всеки е чувал за красивия град Пиза или по – скоро за наклонената кула и Дворът на чудесата. Безспорно това са едни от най – красивите и най – интересни архитектурни и културни паметници в цяла Италия, но какво знаем реално за самия град Пиза? Все пак той не е само наклонената кула, а има още интересни места, които да видите.

Грабвайте куфарите и право в Пиза, определено няма да съжалявате.

Любопитни факти за град Пиза
Снимка: pixabay.com

 

Ето някои интересни факти за него, които може да ви заинтригуват:

1.Град Пиза е разположен на десния бряг на река Арно, точно при вливането ѝ в Тиренско море.

2.Най - известното и фотографирано място в Пиза е Дворът на чудесата и най – вече известната наклонена кула, с която градът е популярен сред туристите.

3.Кулата в Пиза започва да се строи още през 1173 г. като почти веднага започва да се накланя. Не е била замислена по този начин, но ето, че така става известна в историята. Направени са различни укрепителни дейности, за да се запази за по – дълго време.

4.Теглото на кулата е впечатляващо – над 14 000 тона.

5.Някога град Пиза е имал важно търговско значение.

6.В града са родени няколко известни личности, чиито имена са популярни в целия свят. Това са Галилео Галилей (учен, физик, и астроном), известният математик Фибоначи, който е роден, живее и умира в Пиза художникът Пизанело и от съвременниците ни известният футболист Джорджо Киелини.

7.Градът има и футболен отбор, който е основан през 1909 г и се казва Пиза Калчо.

8.Оказва се, че кулата в Пиза е най – наклонената постройка в света.

Любопитни факти за град Пиза
Снимка: pixabay.com

9.Кулата се накланя, защото е построена върху много нестабилна основа от глина и пясък и то в близост до река.

10.В град Пиза се намира престижният Пизански университет, който е основан от папа Климент VI през 1343 г. самият Галилео Галилей е учил там.

11.Град Пиза става част от обединена Италия през 1871 г.

12.По време на Втората световна война, градът претърпява множество поражения, но държават решава да го възстанови изцяло.

13.Западно от кулата в Пиза се намира баптистерията „Св. Йоан“. Нейното строителство започва през 1153 г., а е завършена чак след 200 години. Над главния ѝ вход има изобразени сцени от живота на Йоан Кръстител.

14.Катедралата в непосредствена близсот до наклонената кула се нарича „Успение Богородично“. Нейното строителство започва през 1063 г. Тя е строена в красивия романски стил. Именно катедралата е първата сграда, която е построена на известният площад или още двор на чудесата.

15.Катедралата „Успение Богородично“ е осветена за първи път през 1118 г. от папа Геласий II.

16.  16.Последният монумент, който е бил построен на площада е гробището „Кампосанто“. Името в превод означава „свещена земя“. Нарича се така, защото след края на четвъртия кръстоносен поход, кръстоносците донасят тук пръст от Голгота. Още е известно с името „старото гробище“. То било предназначено за по – заможните жители на град Пиза.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин