Малките туристически чудеса на Дания - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Малките туристически чудеса на Дания
Автор: Peika.bg
Малките туристически чудеса на Дания
Снимка: Moyan Brenn

Дания е държава, която може да се похвали с икономически просперитет и интересни възможности за туризъм по всяко време на годината. В този текст ще бъдат отбелязани само малките, най-важните чудеса на тази северноевропейска държава, знаковите места, които са само отправна точка към едно по-задълбочено търсене и разбиране на Дания.

Разбира се, започваме с Копенхаген. Датската столица има история от над 900 години и това й личи, както по общия вид, така и заради забележителностите. Там можете да посетите места като Националния музей – дворец от 18-и век, където да разберете всичко за историята на страната, или Датската национална галерия е със специален фокус върху датските художници от Скандинавската златна ера. Множество туристи са привлечени от калдъръмените улички, цветните къщи и възможностите за шопинг, но Дания не е само Копенхаген.

37727

Копенхаген

Вторият по големина остров на Дания - Фунен е разположен между сушата и остров Зийланд. Той може да предложи на туристите красивия пейзаж на датската провинция и надникване в любопитната история на страната. На острова е ренесансовият замък Егесков с красивите си помещения и градини. Ако отидете до Одензе на същия остров, пък можете да посетите родното място на писателя Ханс Кристиян Андерсен. Счита се, че къщата му е малка жълта сграда в Стария град, която е отворена като музей на твореца през 1908г.

37726

Къщата на Андерсен

Вътре могат да се видят документи от детските му години, кариерата му на писател и по-късния му живот, познанствата и приключенията му. В града има и друга къща -музей, която е близо до катедралата и в която той е живял до 14-годишна възраст. Из града има множество статуи, свързани с творчеството му, монументи на Оловният войник, Русалката и др, а в парка Eventyrparken има статуя на самия Андерсен.

Друга забележителност на Фунен е Нонебакен – хълм в околността на мястото, където е бил викингски замък, построен по време на управлението на Свейн Раздвоената брада, който е прогонил баща си Харолд Синия зъб в територията на днешна Полша през 975 г.

Като стана дума за викинги, едно от най-добрите места, където да научите повече за морските разбойници е почти хилядолетният Олбор. Посетителите на този град могат да посетят музея на викингите „Lindholm Hoje“, а повече информация за дългата история на Олбор може да се получи в Историческия музей или чрез историческия тур из града. Ако търсите повече развлечения, в Олбор се провеждат карнавал, а в залата „Musikkens Hus“ често се проевждат музикални събития.

37728

Олбор

Ако искате да видите истинската красота на датската природа, вашето място е Борнхолм - слънчев остров в Балтийско море. Това е единственото място в Дания, където има скалисто, гранитно крайбрежие, а останалото е характерно за страната - хълмист пейзаж с множество гори и чисти, бели палжове. Местната култура е уникална с кръглите църкви, историческите опушени къщи и старовремски рибарски селища.

37723

Ютланд

Любителите на природата, със сигурност трябва да пътуват из полуостров Ютланд, не само заради красивите гледки, но и заради интересните атракции. Там можете да посетите LEGOLAND, руините от викингски селища, увеселителния парк Тиволи Фрихеден (Tivoli Friheden) или зоологическата градина Гивскуд.

37725

Орхус

На Ютланд се намира и динамичният град Орхус. Населението му е най-младото в Дания, въпреки че градът е един от най-старите, а забавленията там са гарантирани с фестивалите Food Festival, SPOT Festival и NorthSide Music Festival. Интересни музеи са Музеят за изкуства „AroS“ и музеят за историята на викингите „Moesgaard“. От Орхус плажът, пристанището и гората са на 15 минути с колело. В околността му могат да се видят руническите камъни Йелинг, както и красиви фиорди и плажове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин