Маршрут по Искърското дефиле (за 2 дни) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маршрут по Искърското дефиле (за 2 дни)
Автор: Peika.bg

Искате ли да разберете коя е онази неземна сила, изваяла в каменната гръд на Стара планина невероятни природни форми?

Приказни меандри, величав пейзаж, подчертаван от скален амфитеатър и издигащи се каменни стени от млечнобял варовик. Пирамиди, водопади, пещери, карстови извори, скални феномени, манастири. екопътеки и много история, легенди и митове.

Последвайте този маршрут из Искърското дефиле, който спокойно може да бъде изминат за 2 дни - изминат и заснет от Разказвача на приказки.

Спирка 1: Българските пирамиди (но тези, които очаквате!)

41963

В България си имаме своите пирамиди и те се намират само на един ден разстояние - и тези в село Стоб, и другите в град Мелник. Но има още един интересен природен феномен с впечатляващи форми, образували се вследствие на ерозия на делувиални почви, свлечени от планината в продължение на милиони години – това са Кътински пирамиди и се намират в село Кътина.

Спирка 2: Шоколад и злато

41966

В района на Своге – „най-сладкият” център по Искърското дефиле, може да наблюдавате течащо злато, на каквото често оприличават водопада Добравишка скакля в село Брезе. И както казват местните: „Ако имате необходимите инструменти, може и със злато да си тръгнете....”

Спирка 3: Първи крачки

На пътя ви ще се изпречи не какво да е, а прощъпулникът на родния алпинизъм. Апогеят на скалните отвеси по река Искър – Лакатнишки скали – едно неповторимо творение на природата. В тях е кацнал и алпийскияят заслон, познат ви от снимки и картички (и от гледката от влака!) - „Орлово гнездо”, построен още през 1938 г.

Спирка 4: село Церово

Очаква ви среща със скалния феномен Джуглата, едно впечатляващо скално образувание с височина 18 метра и причудлива форма, която напомня човешка глава. Всъщност представлява наложени един върху друг хоризонтални скални пластове, оцелели от хилядолетната разрушителна дейност на река Искър.

Спирка 5: Из мала Стара планина, Дядо Йоцо гледа и Гара Бов

41956

Ще се насладите през очите на съвременика на всичко, което някога е пленило Иван Вазов и го е накарало да напише едни от най-добрите си произведения. Преминете по Вазовата екопътека до водопад Скакаля.

Спирка 6: Седемте боляра, седемте села и манастир „Седемте престола”

41965

Отбивката до село Осеновлаг ще ви заведе до манастир „Семете престола” и ще ви разкрие легендата за подарената на манастира книга от императрица Екатерина. В манастирската църква ще видите уникалните в нея седем олтара – нещо, което няма еквивалент в друг български храм.

Спирка 8: Хълмът с дървените фигури

41959

Няколко интересни обекта ще ви отведат в село Очин дол. На това прекрасно обзорно място ще видите в коя посока е отправил взор пет метровата скулптура на Дядо Йоцо и ще се насладите на творенията на четиримата скулптори, автори на дървените фигури по хълма наоколо, създадени по време на първият провел се в България „Сипмозиум по екстериорна дървопластика”.

Спирка 9: Черепишки манастир и Ритлите

41960

Страшна е легендата за началото на този манастир, притулен под скалите и притиснат до реката, но ще я чуете в момента, в който прекрачите вратите на манастира. Легендата, която ще ви разкажат, се потвърждава от някои местни наименования на манастира като Шишманови дупки, Шишманец и др. В книжовните паметници, останали от този манастир, има и още нещо, което свързва манастира с Атон и Патриарх Евтимий.

В края си като последен внушителен декор на дефилето ще ви посрещнат Ритлите - четири успоредни каменни стени се издигат от двете страни на реката. Наречени са така, защото хората ги оприличават на ритли на волска кола.

И преди да си тръгнете, склонете глави в историческия Рашов дол, където в началото на юни 1876 г. са убити 12 Ботеви четници, водени от Георги Апостолов.

41953

*

Ако не ви се занимава с организация или нямате транспорт, включете се в организирана екскурзия по маршрута в Искърското дефиле, воден от Разказвача на приказки (Константин-Кирил Иванов).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин