Маршрут в Лудогорието и нататък - обиколка за 4-5 дни - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маршрут в Лудогорието и нататък - обиколка за 4-5 дни
Автор: Константин-Кирил Иванов

Искате ли да разберете коя е онази стара българска земя, област на вековни гори, свидетели на отдавна забравени събития, в които са живели толкова много племена? Онази „Луда гора”, в която в древни времена пътниците се считали за родени наново и за щастливци, ако преминат през вековните гори, населени с диви животни и разбойници...

Искате да разберете как се „лови” вятър, къде е свещеният кладенец „Петте пръста”, кой е единственият действащ скален манастир в България и още и още, то отделете няколко дни за пътешествие из Делиормана.

Това е примерен маршрут из част от интересните места в Лудогорието, които според собственото си темпо можете да обиколите за 4-5 дни (подходящ за много почивни дни).

Спирка 1: Село Белинци или как се „лови” вятър с единствената действаща вятърна мелница в България

41573

Ако се чудите къде в днешно време живее Дон Кихот е достатъчно да отидете в село Белинци, за да го откриете. Там ще се срещнете с миналото, което ще ви върне в детските години. Дървените платна на мелницата ще ви отведат в света на приказките, където на знаменития идалго не се налага да се бори с великани, а с времето и недоимъка, за да запази живо културното ни наследство.

Спирка 2: Демир Баба теке

41576

Продължете в посока Исперих и намиращото се край него Демир Баба теке. Днес мястото преплита в едно множество култури – тракийска, римска, християнска, мюсюлманска, където хора от различни религии изпълняват куп странни ритуали за здраве, щастие и любов. Ритуалното измиване, лягането върху скала, пускането на пари в улей... са действия, практикувани от векове. Пътеката на изпитанието, избождане на очите на вещицата, хвърлянето на камъчета на желанията, връзването на парцалчета по дърветата са част от множеството езически ритуали, които ще наблюдавате и в които ще имате възможност да вземете участие.

Спирка 3: Царската гробница в историко-археологически резерват Сборяново

41570

Знаете ли какво прави гробницата в Сборяново толкова значима, че да привлече вниманието на ЮНЕСКО? На първо място, тя е безценно археологическо наследство, даващо богати сведения за живота на древните траки, за тяхното изкуство и традиции. Освен това тази реликва не е просто гробница на знатен тракийски жител, а вечният дом на велик владетел – царят на гетския народ, Дромихет.

Спирка 4: Мумджилар – Комплекс „Свещоливницата”

До 1935 г. това е турското името на село Свещари. Мумджии се е наричало онова с особен статут в Османската имерия население, които са произвеждали и доставяли свещи на религиозните храмове. Ще научите от кога датира тази традиция сред населението на селото и ще може да изработите сами своя свещ в калъпи, направени от български художници. Свещоливницата се намира в края на село Свещари, в посока гробницата.

Спирка 5: Абритус – защитеният град и интерактивният музей

Ще научите какво в Абритус го прави единствен в България и трети в света, а интерактивният музей „Абритус” чрез своите 12 зали ще ви посрещне в настоящето и постепенно, преминавайки от тема в тема, ще ви отведе в миналото, за да попаднете отново в настоящето, на път към бъдещето...

Спирка 6 и 7: село Червен и Ивановските скални църкви

41577

Средновековен град Червен е един от най-значимите военно-административни, църковно-културни и стопански центрове на Второто българско царство. Всяка година през май тук можете да присъствате на средновековен фестивал в крепостта. По-смелите могат да направят преход с кану до село Кошов и местността „Смесите” на село Иваново - маршрутът е 12-километров и започва от Червен до местността "Смесите" на Иваново. По екстремна пътека между скалите с мостчета ще стигнете до Ивановските скални църкви.

41579

Ивановските скални църкви са мрежа от около 20 малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани в скалите на живописния каньон на река Русенски лом, които са били център на исихазма през 14 в. и вторият от онези 9 обекта в България под егидата на ЮНЕСКО, с които ще ви срещнем на нашето пътеществие.

Спирка 8: Пещерата Орлова чука

41575

Казват, че случайните неща са най-интересни. Точно така съвсем случайно е открита и една от най-красивите и втората по дължина пещери в България. Пеещият сталактон и поверието съпътстващо срещата ви с Изворчето са само част от магичната приказката, в която ще се потопите в красивите подземни галерии.

Спирка 9: Скален манастир „Св. Димитър Басарбовски”

41571

Единственият действащ скален манастир в България. Ще научите историята на влашкия войвода Иванко Бесараб, легендата за Св. Димитър Бесарбовски, гробът на отец Хрисант и ролята на генерал Пъотр Салтиков за пренасянето на мощите на светеца в Патриаршеската катедрала „Св. св. Константин и Елена” в Букурещ.

Спирка 10: Нисовски манастири и Търговище

41574

На 30-ина километра от Басарбово, тази част от страната ни ще ви предложи и едно екстремно изживяване по Виа Ферата и каменните стъпала на Малък и Голям Нисовски манастир, по пътя до които ще се натъкнете на рядко срещаният черен щъркел, който гнезди в Природен парк Русенски Лом.

И докато сте в района се отбийте в Търговище, за да видите Архитектурно-исторически резерват от Възраждането - Славейковото училище, Захариевата къща, Хаджи Ангеловата къща и Свещаровата къща.

*

Взимайте картата и чертайте маршрута. А може и организирано – ето я най-добрата екскурзия из Лудогорието.

Открийте още уикенд маршрути в България.

Всички снимки: Константин-Кирил Иванов

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин