Местата по света, които приветстват графити изкуството - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Местата по света, които приветстват графити изкуството
Автор: Вероника Иванова
Местата по света, които приветстват графити изкуството

Графитите обикновено предизвикват бурни реакции на недоволство и често се възприемат като проява на вандализъм.

И докато една част от обществото смята съществуването им за абсурдно, то друга част вижда в тях произведения на изкуството, които докосват по особен начин аудиторията, карайки я да се замисли по много наболели проблеми. Колкото и противоречиви да са мненията относно графитите, едно е сигурно – те са общодостъпни и няма нужда да посещавате музей, за да ги видите. В някои градове по света дори има  определени места, на които графити артистите са свободни да се изразят. Ето някои от най-известните такива места:

Метро станциите в Стокхолм, Швеция

Това неофициално е “най-дългата художествена галерия” в света. Около 90% от метро станциите в Стокхолм са изрисувани, създавайки сюрреалистично впечатление за горящо пространство. Тук са се изявили около 150 графити художници, оставяйки след себе си  истинско произведение на изкуството.

65500

Бристол, Великобритания

Бристол е родният град на най-известният графити художник – Банкси, а освен това привлича и много млади креативни хора от цял свят. Именно тук се провежда най-големият графити фестивал, по време на който творците имат поле на изява в кварталите Бедминстър и Соутвил.

65504

Берлинската стена, Германия

В столицата на Германия – Берлин има наистина много художници, а полето им за изява, естествено, е това, което е останало от Берлинската стена. В Германия като цяло това улично изкуство е популярно и дори в малките градчета има сгради, изрисувани с графити.

65501

65505

Буенос Айрес, Аржентина

Тук графитите са широко разпространени, като дори има екскурзии, които показват на туристите най-добрите графити сцени. По този начин чуждестранните посетители има възможността да се докоснат максимално до местната култура.

65503

Сао Пауло, Бразилия

В този град могат да бъдат видени много графити сцени. Тук, по стените на сградите творците често представят политическите си възгледи, които понякога са с доста остър характер.

Париж, Франция

Французите са известни като най-революционно настроена нация в Европа, така че не е чудно, че именно в Париж могат да бъдат видени някои графити, отправящи политически критики.

Лос Анджелис, САЩ

Макар да свързваме Лос Анджелис с Холивуд, зад бляскавата си повърхност градът е дом на различни групи от хора. Изкуството тук не се изчерпва само с киноиндустрията и за това говорят многото графити сцени,които могат да бъдат видени из града.

Богота, Колумбия

В колумбийската столица Богота има много места, на които графити изкуството е законно. Градът има оживена артистична среда и много млади таланти идват тук, за да разгърнат потенциала си.

Мелбърн, Австралия

Мелбърн е град с особено улично изкуство, което определено има характерен стил. Градът е популярна туристическа дестинация, а съчетанието на различни култури тук се е отпечатало и върху графити сцените.

65506

Ню Йорк, САЩ

Не е тайна за никого, че Ню Йорк е културният център на света – оттук тръгват най-новите тенденции, жанрове и стилове, а останалата част от света  само ги следва. Много хора на изкуството идват именно тук, вдъхновени от богатата и многостранна сцена, която им предлага града.

65502

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин